Arbeidsministeren vil fjerne alle særaldersgrenser

Hvis ar­beids­mi­nis­ter Ro­bert Eriks­son (Frp) får det som han vil, må po­li­ti, brann­menn, of­fi­se­rer og alle andre med rett til å gå av med pen­sjon tid­li­ge­re enn andre, be­la­ge seg på noen år eks­tra jobb.

Sys­te­met med sær­al­ders­gren­ser gjør det mulig for blant andre po­liti­tje­neste­menn å gå av med pen­sjon ved fylte 60 år. Hvis sum­men av alder og tje­neste­tid blir minst 85 år, kan po­liti­folk gå av med full pen­sjon som 57-årin­ger.

- Vi ser jo i dag at for ek­sem­pel po­liti­folk, etter at de har gått av som 57-årin­ger, job­ber i det pri­va­te næ­rings­liv. Dette er res­sur­ser som po­li­ti­et frem­de­les har stor bruk for, sier ar­beids- og so­sial­mi­nis­ter Ro­bert Eriks­son tilAdresse­avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sær­for­de­ler

Det er sær­lig i of­fent­lig sek­tor en fin­ner stil­lin­ger med sær­al­ders­gren­ser.

- Sær­al­ders­gren­se­ne må gjen­nom­gås. Ar­beids­li­vet har end­ret seg dra­ma­tisk de siste årene, med ny tek­no­lo­gi og nye ar­beids­må­ter. Der­for er det ingen grunn len­ger til at en­kel­te grup­per skal ha sær­for­de­ler på dette om­rå­det. Jeg vil at alle i ar­beids­li­vet skal ha samme al­ders­gren­se for å gå av med pen­sjon. Det må være likt for alle, sier han.

- Det skal være lønn­somt for alle yr­kes­grup­per å stå len­ger i ar­beids­li­vet - og kom­bi­ne­re ar­beid og pen­sjon. Det hand­ler om at vi tren­ger flere godt voks­ne til å stå len­ger i ar­beids­li­vet, sier Ro­bert Eriks­son.

Skep­tisk

Unio-le­der An­ders Fol­ke­stad er skep­tisk til ut­spil­let fra Eriks­son

- Han ser vekk fra de ope­ra­ti­ve kra­ve­ne som blir stilt til folk i en rekke yrker. De dette gjel­der blir ut­satt for en kre­ven­de tje­nes­te både fy­sisk og psy­kisk, over tid.

- Jeg for­ven­ter at en stats­rå­den går til dette med en se­riøs inn­stil­ling og mener alvor når han sier han vil drøf­te dette med par­te­ne. (©NTB)