Applaus og skuldertrekk for Aps helseløfte

Lege­for­enin­gen kal­ler Ar­bei­der­par­ti­ets helse­løf­te på 12 mil­li­ar­der kro­ner for et vik­tig skritt i årets valg­kamp. Høyre og Frp mener imid­ler­tid at løf­tet er tomt og uten ny­he­ter.

Kor­te­re køer, bedre kva­li­tet og flere pa­si­en­ter gjen­nom sys­te­met enn i dag. Det er må­le­ne med Aps helse­po­li­tis­ke valg­løf­ter som ble lagt fram tors­dag.

- Vi vil bruke mer pen­ger på å løfte kva­li­te­ten ved de of­fent­li­ge syke­hu­se­ne, mens Høyre vil bruke pen­ger på pri­va­te helse­kli­nik­ker. Det er en spen­nen­de for­skjell ved dette val­get, opp­sum­mer­te helse­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) etter pre­sen­ta­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere be­hand­lin­ger

- De siste åtte årene har vi styr­ket helse­bud­sjet­te­ne med 12 mil­li­ar­der kro­ner. Nå øker vi med en til­sva­ren­de sum for de neste fire årene. Det gir en vik­tig for­ut­sig­bar­het for plan­leg­gin­gen av drif­ten ved syke­hu­se­ne, i mot­set­ning til hva Høyre leg­ger opp til, sa Støre under pre­sen­ta­sjo­nen.

Stol­ten­berg sier at målet er å gjen­nom­føre 1 mil­lion flere be­hand­lin­ger enn i dag om fire år.

- Rundt 2 mil­lio­ner nord­menn er i kon­takt med spe­sia­list­helse­tje­nes­ten i dag. De får gjen­nom­ført rundt 6 mil­lio­ner be­hand­lin­ger i løpet av et år. Så dette er altså en be­ty­de­lig øk­ning, sier stats­mi­nis­te­ren.

Ap leg­ger blant annet opp til store in­ves­te­rin­ger i nytt tek­nisk ut­styr, leng­re åp­nings­ti­der ved syke­hu­se­ne og nært sam­ar­beid med de an­sat­te.

Rundt halv­par­ten av be­lø­pet skal møte for­ven­tet be­folk­nings­vekst og det fak­tum at vi blir eldre.

- Ingen nyhet

Men Aps mil­li­ard­kur for Helse-Nor­ge møtes med et skul­der­trekk av ho­ved­mot­stan­der­ne i po­li­tik­ken.

- Det er ikke noe nytt i denne pak­ken. Ap leg­ger fram ting som er ved­tatt eller som alle er enige om, sier Høy­res helse­po­li­tis­ke tals­mann Bent Høie til NTB.

- Men Ap har tross alt reg­net ut en pris, i mot­set­ning tilHøyre?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Deres 12 mil­li­ar­der er hva jeg kal­ler en stol­ten­bergsk nyhet. Man tar den for­ven­te­de ut­vik­lin­gen, be­reg­ner fire år fram i tid, og kal­ler det for en nyhet, sier Høie.

Frps helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne Kari Kjø­naas Kjos sier at Ap kun har lagt fram gam­mel po­li­tikk i ny drakt.

- Ap har de siste åtte årene stemt mot Frp-for­slag om mer pen­ger til pa­si­ent­be­hand­ling, medi­sinsk forsk­ning og øre­mer­ke­de in­ves­te­rings­mid­ler. Det er på­fal­len­de at det bare er rett før valg at Ap har pen­ger til helse­ve­se­net, sier hun.

For­nøy­de for­enin­ger

Lege­for­enin­gen ogSyke­plei­er­for­bun­det er imid­ler­tid for­nøyd med Ar­bei­der­par­ti­ets valg­løf­te.

- Dette viser en kon­kret vilje til å in­ves­te­re i helse­tje­nes­ten. For Lege­for­enin­gen er det vik­tig å få et like ty­de­lig løfte fra op­po­si­sjo­nen, sier pre­si­dent Hege Gjes­sing.

Hun er blant annet for­nøyd med at Ap lover fer­dig­stil­lel­se av åtte på­be­gyn­te syke­hus­bygg og opp­start av de neste seks på lis­ten. Inn­fø­ring av elek­tro­nisk jour­nal, enk­le­re rap­por­te­ring og mer mid­ler til tek­nisk ut­styr bi­fal­les også.

- Dette er et vik­tig skritt i årets valg­kamp, sier Gjes­sing.

Leder Eli Gun­hild By i Norsk Syke­plei­er­for­bund sier at den vars­le­de opp­rust­nin­gen av bygg, ut­styr og IKT må til for å få ned køene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Lange vente­ti­der kan føre til for­ver­ring av syk­dom­men, sier hun og leg­ger til at mer ut­styr og flere be­hand­lin­ger kre­ver til­sva­ren­de økt be­man­ning. (©NTB)