Saudi Arabias Kong Abdullah møtte Pave Benedict XVI i Vatikanet i november i fjor. Møtet har bedret relasjonene mellom Muhammeds fødeland og Romerkirkens hovedstad.

Åpning for katolsk kirke i Saudi-Arabia?

Det pågår samtaler mellom saudiarabiske myndigheter og Vatikanet om muligheten for å opprette katolsk kirke i Saudia-Arabia. Debatt: Et skritt i riktig retning for religionsfriheten?

Det er Vatikanets radiostasjon som melder om de oppsiktsvekkende samtalene.

I dette mektige oljelandet bor ca 800.000 katolikker, vesentlig fremmedarbeidere, men både katolsk og all annen offentlig religionsutøvelse enn islam er forbudt.

Presset kong Abdullah

Representanter for Vatikantet har bekreftet at pave Benedikt XVI i november 2007, under sitt møte med kong Abdullah, som for øvrig da var den første saudiarabiske monark til å besøke Vatikanet, la et sterkt press på ham vedrørende tillatelse til å etablere en katolsk menighet i landet.

Islam er Saudi-Arabias statsreligion, og myndighetene tillater ikke andre gudshus enn muslimske. Ingen andre religioner enn islam kan praktiseres offentlig, og selv bibler, rosenkranser og krusifikser er forbudt.

Uoffisiell avvvisning

I mars annonserte en innflytelsesrik saudiarabisk leder, president for «Midt-Østen-senteret for strategiske studier», Anwatr al Oshqi, at myndighetene allikevel avviste ønsket om en katolsk menighet.

Uttalelsen var uoffisiell, men siden den ble kringkastet via en fjernsynsstasjon kontrollert av den saudiarabiske kongefamilien, antok man at det var et signal fra kongen selv og at saken derved var avgjort.

Vatikanradioen rapporterer imidlertid nå at samtalene fortsetter.

Saudi-Arabia, som forøvrig er det eneste landet på den arabiske halvøy som ikke har en katolsk kirke, har per i dag ingen diplomatiske forbindelser med Den hellige stol.

DM