Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Skjermdump Stortingets TV-sending.

Åpnet Stortingets møte med å minnes 9. april

For 75 år siden holdt norske folkevalgte sitt siste møte på lang tid.

– De fem krigsårene fra 1940 til 1945 er den eneste perioden i norsk historie hvor vårt folkestyre er blitt fortrengt av en totalitær okkupasjonsmakt, sa stortingspresident Olemic Thommessen da han innledet torsdagens stortingsmøte med å minnes invasjonen.

Etter en dramatisk flukt ut av hovedstaden 9. april 1940 kom representantene seg til Elverum, der de samlet seg på byens folkehøyskole. Under stortingspresident Carl Joachim Hambros ledelse vedtok de der Elverumsfullmakten, som ga regjeringen myndighet til å ivareta Norges interesser under krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De la grunnlaget for Norges videre kamp sammen med våre allierte. Elverumsfullmakten står i ettertid som et av folkestyrets gylne øyeblikk. Denne beslutningen gjorde det mulig for konge og regjering å bli et samlingspunkt, et symbol og et håp, sa Thommessen. Senere gikk resten av Stortingets presidentskap med på tyskernes krav om å trekke Elverumsfullmakten tilbake, avsette regjeringen Nygaardsvold og be kong Haakon å abdisere.

– Denne ettergivenheten har, ikke uten grunn, vært hardt dømt i ettertid, framholdt Thommessen, som også trakk fram at i 1940 sto Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels på hans plass i stortingssalen.

Men det ble aldri holdt et stortingsmøte om saken. Dermed ble Elverumsfullmakten formelt stående.

Les også
Kongen markerte 75-årsdagen for krigsutbruddet
Les også
9. april – dagen som endret NorgeFakta om det tyske angrepet på Norge og Danmark