– Åpenhet bekjemper ekstremisme og populisme

Norske stortingspolitikere er blant de mest tilgjengelige parlamentarikerne i verden, sa stortingspresident Olemic Thommessen da han mandag åpnet det 161. Storting.

-----

Thommessen la i sin tale vekt på hvilken styrke det er for demokratiet å ha en åpen politisk kultur. Han framhevet at de 169 stortingsrepresentantene oppsøker sine lokalsamfunn og er til stede der folk samles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Våre folkevalgte deler samtale med det folket som har valgt dem, bygger politikken nedenfra og gjør den gjenkjennelig. I dette fellesskapet ligger vårt viktigste våpen mot ekstremisme, populisme og uansvarlig politikk, sa Thommessen.

Stortingspresidenten åpnet med å konstatere at situasjonen i Europa er krevende. Han viste til Storbritannias beslutning om å forlate EU, utviklingen i Russland og den dramatiske situasjonen i Europas nærområder.

I tillegg gikk han inn på hvordan terrorangrep har rammet europeiske land i løpet av stortingsperioden. Globale utfordringer og usikkerhet hos andre, blir følbar også hos oss, påpekte han.

– Gjennom 202 år har vi bygget et folkestyre som viser evne til – på den ene side å synliggjøre de politiske forskjellene og bidra til den debatten et levende demokrati krever – men på den annen side også å være løsningsorientert og pragmatisk når det gjelder, sa Thommessen.