Åpen om nytt kirke-nettverk

Levende Ord har startet et nettverk for egne menigheter som også er åpent for andre med naturlig tilhørighet til deres arbeid. Men pastor Enevald Flåten avviser at det er snakk om noe nytt kirkesamfunn.

Internasjonalt Apostolisk Nettverk (IAN) ble etablert i Skien i forrige uke med 30 menighetsledere til stede. I pinsebevegelsens ukeavis, Korsets Seier, ble det trukket en parallell mellom denne etableringen og pinsebevegelsens ?fødsel? i Norge. Pastor Enevald Flåten sier til Magazinet at sammenligningen ikke er relevant.

- Det går et markant skille mellom et kirkesamfunn og et nettverk. Mens kirkesamfunn lett kan falle til å bli ekskluderende, er grunntanken i nettverket å være inkluderende. Hensikten med nettverket er å knytte relasjoner på tross av kirkesamfunn, sier Flåten til Magazinet

Åpent nettverk

- Vi tror at kirkebildet er i ferd med å forandre seg. Folk er mer opptatt med relasjoner og tjenesteutrustning enn hvilket kirkesamfunn det dreier seg om. Vi ønsker å være en del av Guds verk i tiden uten å måtte begrense oss til en viss type menigheter eller kirkesamfunn, sier Flåten.

Han trekker frem at nettverket er et åpent system som bygger på gjensidig anerkjennelse av tjeneste og funksjon.
- Vi har ikke medlemskap i den forstand, men de menigheter som ønsker å være en del av fellesskapet må gi sin tilslutning til et felles læremessig grunnlag, sier Flåten. Han understreker at dette ikke dreier seg bare om menigheter, men også enkeltpersoner og tjenester av ulike slag. Et eget nettverksråd avgjør hvorvidt menigheter kan være en del av nettverket.

Flåten forklarer at menighetsplanting er en viktig bakgrunnen for IAN.
- De menighetene vi startet falt naturlig inn i en relasjon med oss og dermed utviklet det seg et nettverk av menigheter. Etter hvert ønsket også menigheter som vi ikke hadde startet, men som hadde en god relasjon med oss og som hentet inspirasjon fra oss, å bli en del av dette fellesskapet.

Ingen bestemt struktur

- Det er en del diskusjon om apostolisk lederskap for tiden. Ikke minst i kjølvannet av pinsevennenes predikantkonferanse. Vil IAN fremme en bestemt menighetsstruktur, og kreve at medlemmene har en slik struktur?

- IAN vil ikke fremme en spesiell type menighetsstruktur og de som er med i nettverket vil ikke måtte ha en spesiell struktur. Vi ønsker å bygge et nettverk på en åpen relasjon med felles respekt for ulikheter. Nettverket skal være en inspirasjonsplass der alle typer av kristne ledere kan gi av sin erfaring og oppmuntre hverandre.

- Hva skiller IAN fra for eksempel andre apostoliske strukturer som ?En menighet i byen? som er omdiskutert?

- IAN baserer seg ikke på apostolisk myndighet over visse geografiske områder, det er ikke en apostel som står over nettverket og vi har kontakt med andre apostler og apostoliske nettverk. Vi har selv mentorer og rådgivere på andre plasser rundt om i verden. Vi vil bygge nettverket på en frihet og en respekt for den visjon Gud har gitt hver enkelt menighet og det kall Gud har lagt på hver enkelt tjeneste. Nettverket skal bygges rundt Kristus og ikke rundt en apostel.

Ikke splitte

- Hvilke norske menigheter er med så langt, og fins det en målsetning på antall menigheter, og noen begrensning på hvilke menigheter som kan være med? Kan for eksempel pinsemenigheter melde seg inn?

- Vi har ikke noe spesiell målsetning i antall menigheter eller tjenester og de som ønsker å være med i nettverket er velkommen til å ta kontakt. Pinsemenigheter er selvfølgelig velkommen som alle andre menigheter. Nettverket er ikke til for å splitte Kristi kropp, men for å forene. Nettverket er heller ikke et tegn på hvem som er med på det Gud gjør eller ikke. Et antall menigheter og enkeltpersoner i Norge er med, og flere kommer som et resultat av nyetableringer. I tillegg kommer rundt seks andre menigheter i Danmark, Færøyene og Finland. Menigheter på Levende Ord sitt misjonsfelt vil også innlemmes i nettverket på sikt.

Apostelfunksjonen

- Hvem fungerer som apostel i dette nettverket, hvilken autoritet og funksjon har den som utøver den apostoliske tjenesten?

- Det er viktig å forstå at nettverket ikke er oppbygd hierarkisk. De ulike tjenestegavene er gitt hverandre i nettverket, vi tjener alle hverandre. Jeg har den apostoliske ledelsen, men det er også andre i nettverket som har en apostolisk funksjon og innflytelse. Det som er viktig her er at alle tjenestegavene har autoritet i kraft av sin gave. Apostelen kommer ikke inn som sjef, men som en tjenestegave for å betjene menigheter og ledere. Det fins stor frihet i nettverket og respekt for hver enkelt pastor sitt ansvar for sin menighet, og det fins respekt og frihet for hver enkelt leder sitt kall.


Per Ole Aalberg


Disse er med:

Disse menighetene er med i IAN i følge Korsets Seier:

Grenland Kristne Senter, Fokuskirken i Drammen, Livets Vann på Lillehammer, Livets Senter i Trondheim, Vintreet i Sandefjord og Stord Bibelsenter. I tillegg kommer rundt seks menigheter i Finland, Danmark og på Færøyene og en rekke pastorer.

Blant annet disse menighetene er ikke med:
Oslo Kristne Senter, Karisma Senter i Stavanger, Oppdal Kristne Senter, Sørlandet Bibel- og Misjonssenter i Arendal, Moss bibelsenter, Zoe-kirken, Livets Senter på Lillehammer/Hamar og Kristiansand Bibelsenter.