Åpen for å drøfte mur-formulering

KrF-leder Dagfinn Høybråten er åpen for å drøfte murformuleringen i programforslaget, mens nestleder Dagrun Eriksen refser partikolleger som har kritisert utkastet.

- Jeg synes det er greit at vi får en debatt om programforslaget. Det er jo et utkast fra programkomiteen som skal behandles på landsmøtet. Jeg forstår dem som mener at denne passusen ikke har noe i KrFs program å gjøre, men det får bli en del av programprosessen, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten i en kommentar til Magazinet.

Reaksjoner

Flere av KrFs stortingspolitikere har reagert på formuleringene om at Israels bygging av sikkerhetsmuren ?kan bidra til å forsterke problemene? med å få til en fredsløsning i Midtøsten. Lederen for Israels Venner på Stortinget, Finn Kristian Marthinsen, var først ute med sin kritikk mot forslaget i et intervju med Magazinet 24. april.

Siden har blant annet Ingebrigt Sørfonn, Arne Lyngstad og Anita Apelthun Sæle også tatt til orde for at formuleringen må fjernes.

- Det er jo over 100 forslag som skal behandles. Jeg vil ikke forskuttere landsmøtets konklusjoner, men jeg kan være enig i at det kan være et spørsmål om dette bør stå i et partiprogram, kommenterer Høybråten.

- Men du har ikke sagt hva du selv mener?

- Du har fått et ganske klart signal. Jeg synes ikke det er riktig av meg som partileder å si noe mer om et forslag som så vidt er sendt ut på høring. Men du har fått et ganske klart signal.

Refs fra Eriksen

Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, sitter selv i programkomiteen. Hun går god for uttalelsen om muren. Eriksen ønsker nå ro om saken slik at debatten kan gå sin gang internt i partiet. Hun er ikke særlig glad for protestene som har kommet i pressen.

- Jeg mener det kan være uheldig at ulike representanter uttaler seg til pressen før vi har hatt debatten i partiet, sier hun til Magazinet.

Løser ingen problemer

- Jeg stiller meg bak synspunktet om at muren i et langsiktig perspektiv løser ingen problemer. Israel må få anerkjennelse for sine akutte behov for å forsvare seg, og dernest de langsiktige perspektivene i forhold til muren, sier Eriksen, som understreker at hun selv vil være lyttende til de ulike synspunkter som finnes i partiet når det gjelder dette spørsmålet.

I et innlegg i Magazinet lørdag poengterer også nestleder Knut Arild Hareide at det nå er opp til partidemokratiet å avgjøre om formuleringen skal blir stående.

Trygve W. Jordheim, Thormod Iversen, Per Ole Aalberg