Åpen folkekirke inntar ledervervene

6 av 11 av de nye lederne i bispedømmerådene kommer fra Åpen folkekirkes lister.

De nye bispedømmerådene begynner å konstituere seg og Åpen folkekirke bruker naturlig nok flertallet sitt til å innta ledervervene.

I bispedømmene Borg (Karin Elin Berg), Oslo (Gard Realf Sandaker-Nielsen), Hamar(Gunhild Tomter Alstad), Nidaros (Agnes Sofie Gjeset), Sør-Hålogaland (Marit Hermstad) og Nord-Hålogaland (Kai Krogh) har organisasjonen fått ledervervet. I Hamar har de også fått nestlederposisjonen (Lasse Gran).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Møre (Ann-Kristin Sørvik), Stavanger (Lars Tore Anda), Agder- og Telemark (Jan Olav Olsen) og Tunsberg (Kjellfred Dekko) har nominasjonkomiteen fått ledervervene. Ingen av disse lederne ønsker å innføre vigsel for likekjønnede.

Bjørgvin har ennå ikke konstituert seg, men der stilte ikke Åpen folkekirke liste. Det gjorde de heller ikke i Stavanger, hvor Anda ble valgt til leder. Både han og nestleder Marie Klakegg Grastveit sier nei til kirkelig vigselsliturgi for likekjønnede.

LES:Ikke aktuelt med nye ekteskapsformer

Ungdom

I Oslo skjøv Gard Realf Sandaker-Nielsen Harald Hegstad ned fra ledervervet. Hegstad inntok nestleder vervet.

I Nidaros får bispedømmerådet en ung leder i Agnes Sofie Gjeset (29). Men dette er hennes andre runde i rådet og sist sesjon satt hun også i Kirkerådet. Hun gleder seg til jobben og er glad for tillitten. Hun tror det å være kirke inn i en ny tid og den store saken om kirkeordning blir svært viktige saker.

– Å forutse hvilke virkninger de to sakene har på hverandre blir en viktig oppgave for oss.

– Du er valgt på Åpen folkekirkes plattform. Hvordan bør saken om vigsel drives frem?

– For meg er det viktig at det blir en mest mulig effektiv og ryddig prosess. At vi slipper uklarheter og at vi får en god saksgang i henhold til kirkemøtets saksbehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan vil du profilere saken som leder av bispedømmerådet?

– Jeg er valgt på en tydelig plattform, men legger vekt på godt samarbeidsklima. Det skal vi klare. Vi har tradisjon for det hos oss. Både jeg og nestleder Per Winsnes, fra nominasjonskomiteens liste, ble enstemmig valgt. Det er et utslag av en samarbeidskultur.

Fronter

Bispemøtet har sagt at de ønsker det skal bli innført to liturgier, at en liturgi for likejønnet vigsel kommer i tillegg til den liturgien som er i dag. Åpen folkekirke har vært klare på at de vil ha én felles liturgi.

– Blir det harde fronter på kirkemøtet?

– Vi må lytte til biskopene. Det er en viktig stemme inn til kirkemøtets behandling. Så må hver enkelt ta stilling til saken. Alle på Åpen folkekirkes plattform har et engasjement inn i denne saken. Men for at det skal bli et kompromiss må alle føle at de får noe igjennom, sier Gjeset.