- Åpen folkekirke bruker sin makt

Oslo bispedømmeråd oppfordrer byens menigheter til å delta og være synlig i den årlige Pride-paraden. – Konsekvens av kirkevalget, sier nestleder i rådet.

«Oslo bispedømmeråd oppfordrer menigheter i bispedømmet til å engasjere seg og synliggjøre Den norske kirkes tilstedeværelse under årets Oslo Pride», heter det i vedtaket fra rådets møte 11. mars.

Videre vedtok rådet at:

«Oslo bispedømmeråd støtter arbeidet for at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal bli anerkjent og ha like rettigheter som resten av befolkningen, både i kirken og i samfunnet forøvrig. Oslo bispedømmeråd vil likebehandle lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på linje med andre søkere ved ansettelser. Alle som ønsker å arbeide i bispedømmet, oppfordres til å søke ledige stillinger».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stemte imot

Åtte medlemmer i rådet stemte for, tre stemte i mot. De tre var biskop Ole Christian Kvarme, nestleder i rådet og kandidat til ledervervet i Kirkerådet Harald Hegstad og Aud Kvalbein.

Hegstad sier premisset for vedtaket var et ekteskapssyn han og de to andre ikke kunne stå inne for.

– Anliggende om at LHBT-personer skal ha gode betingelser både i kirke og i samfunn, er ikke noe vi er imot. Men det ble noen formuleringer som vi ikke kunne stille oss bak, sier han.

Han peker på at det i tilsettinger ikke på noen måte skal tas hensyn til samlivsform.

– Deltagelse i Oslo Pride var også vanskelig å være med på. Det kan oppfattes som en støtte til en seksualisert kultur som ofte kommer til uttrykk i paraden, sier han og viser til at artisten Tooji i fjor spilte inn en meget seksualisert musikkvideo i Frogner kirke, som Pride brukte som festivallåt.

Lenger

Vedtaket fra rådet gikk markant mye lenger enn vedtaksforslaget fra administrasjonen. I sin vurdering av en eventuell deltagelse på Pride, viser administrasjonen til at mange i LHBT-miljøet ville oppfattet et slikt vedtak som en tydelig anerkjennelse. Men de reiser spørsmål ved profilen til Pride. Samtidig har kirken vært på Pride i flere år, gjennom Kirken på Pride. 16 menigheter i Oslo deltok i fjor.

I teksten peker administrasjonen på at det vil være uheldig om biskopen og rådet ikke står sammen om sine anbefalinger i saken, særlig rettet inn mot det kommende Kirkemøte. Administrasjonen mener bispedømmerådet heller burde bruke sin stemme i saken på Kirkemøtet.

Biskop Kvarme har i flere år vært i mindretall i sitt eget bispedømmeråd. Han sier til rådets hjemmeside at han tar vedtaket til etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For egen del er jeg opptatt av at det skal være rom for homofile og lesbiske i vår kirke, men kunne likevel ikke stille meg bak vedtaket. Saken ble grundig drøftet i bispedømmerådet og jeg har ikke behov for å fortsette diskusjonen nå som vedtaket er gjort, sa han.

Aud Kvalbein har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagen, men sier hun fikk inn et eget prinsipielt forslag i protokollen fra møtet. Der peker hun på at det i denne saken er viktig å skille mellom anerkjennelse av mennesker og frihet til ulike meninger. Alle mennesker, uansett, har samme verdi. Samtidig må det;

«i et demokratisk samfunn være tros- og meningsfrihet, slik at ingen tvinges til meninger, holdninger eller trosstandpunkt mot sin samvittighet og overbevisning.»

Makten

Hegstad, som har vært leder av bispedømmerådet i Oslo i flere år, sier at rådet aldri tidligere har uttalt seg så konkret om Pride.

– Flere menigheter har på eget initiativ vært med på Pride. Det har vært regnbuemesse i Domkirken. Men det er forskjell på å la dette skje og på å gå aktivt inn for noe.

Åpen folkekirke vant flertall av delegatene i bispedømmerådet i Oslo, noe de gjorde i mange andre bispedømmeråd også. Kirkevalget gav også Åpen folkekirke flertall på Kirkemøtet. Hegstad ser vedtaket i Oslo som en konsekvens av valget.

– Dette er Åpen folkekirke som innløser sin makt. Det er et uttrykk for at de har flertall, som de ønsker å bruke.

Hegstad mener likevel de ikke er noen dramatikk i å oppfordre menighetene til å delta. Det blir en sak som hver enkelt menighet må ta stilling til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oppfordrer sjelden

Leder i Bjørgvin bispedømmeråd, Inger Helene T. Nordeide, har ikke hatt et lignende forslag på sitt bord. Derfor blir det vanskelig for henne å ta stilling til om en slik oppfordring ville være aktuell å gi menighetene i Bjørgvin.

– Vi går sjelden ut og oppfordrer til menighetene til å gjøre noe. Menighetene er selvstendige, sier hun.

Prester i Oslo som Dagen har snakket med, har fått med seg vedtaket. Men siden menighetsrådene skal behandle oppfordringen, ønsker de ikke å uttale seg før det har skjedd.

Leder av Oslo bispedømmeråd, Gard Realf Sandaker- Nielsen, er glad for vedtaket i rådet.

– Mange LHBT har dessverre opplevd å bli stengt ute av kirken. Derfor er det ekstra viktig at Den norske kirke nå viser at den er en kirke for alle. Flere menigheter har over mange år engasjert seg for å synliggjøre kirken under Oslo Pride. Det er et viktig arbeid nå også Oslo bispedømmeråd oppfordrer menighetene til å engasjere seg i, sier han til bispedømmets nettside.

Mangfold

Oslo Pride har eksistert siden 1974. I 2015 hadde festivalen 66.000 besøkende. Stands, nettverksbygging, kulturopplevelser, seminarer og debatter er noe av det som skjer. Det hele avsluttes med parade gjennom Oslos gater, som samler opp mot 30.000 deltagere. Tema for festivalen i år er «Solidaritet».

Siden 2013 har kirken vært på Pride under banneret Kirken på Pride. Oslo Kristelige Studentforbund og Skeiv Ungdom står bak initiativet. Kirken på Pride deltar også på arrangementene i Bergen og i Trondheim. Deltagerne på festivalen kan besøke en stand, hvor det er rom for samtale, lystenning og bønn.