Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Ap støtter mistillitsforslag mot Anundsen

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok onsdag å stemme for et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i forbindelse med hans håndtering av asylbarnsaken. Venstre og KrF har ennå ikke bestemt seg.

Regjeringens to samarbeidspartier satt onsdag ettermiddag i gruppemøter på Stortinget. Der er det ventet at de enten vil vedta å stemme nei til mistillitsforslaget eller utsette spørsmålet.

Uansett ser de ut til å holde hånden over Anundsen, som i så fall overlever som statsråd, trass i krass kritikk for sin håndtering av asylbarnsaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For statsminister Erna Solberg (H) innebærer det at en regjeringskrise er avverget.

Ifølge Dagsavisen er det første gang på 32 år at Arbeiderpartiet er med på å fremme et mistillitsforslag.

– Alvorlige feil

SVs Bård Vegar Solhjell mener Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må fremme mistillitsforslag mot justisministeren. Han hevder statsråden har gitt en framstilling av asylbarn-saken overfor Stortinget som ikke stemmer med virkeligheten.

– Jeg er ikke i tvil om at han har gjort alvorlige feil. Det er gitt uriktig og villedende informasjon, sa Solhjell da innstillingen ble levert. Også Senterpartiet støtter forslaget fra SV.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal levere sin innstilling 23. mars.

«Balansert»

– Saken skal behandles på vårt gruppemøte i ettermiddag. Forhåpentligvis kommer vi fram til en konklusjon der, sier Venstres medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Abid Raja, til NTB.

KrFs komitémedlem Hans-Fredrik Grøvan sa til NTB tirsdag at det ikke er sikkert at det blir trukket en konklusjon allerede onsdag, men at partiet vil rekke fristen for å komme med merknader innen fredag.

Anundsen hevder overfor NTB at han tar det hele med ro:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg forholder meg avslappet og balansert til Stortingets behandling av disse spørsmålene. Jeg vet hva som er fakta, så får vi se hva som blir politikken ut av det, sa justisministeren etter at han onsdag ikke fikk et eneste asylspørsmål under spørretimen.

Gjennomgang

Kilder NTB var i kontakt med onsdag understreker at spørsmålet er kinkig for samarbeidspartiene, som har vært svært så skarpe i sin kritikk av Anundsens håndtering av asylpolitikken.

Samtidig får NTB opplyst at det pågår forhandlinger mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene om hvordan returnerte asylbarn eventuelt kan få gjenopptatt sine saker. Ifølge Aftenposten har Anundsen utarbeidet en oppskrift på hvordan dette kan gjennomføres.

– Hvis Anundsen er villig til å se på sakene på nytt, så vil han jo rette opp inntrykket ved å rette opp sine feil. Da er det ikke noen grunn til mistillit, sier en sentrumspolitiker til NTB.

Justisministeren vil ikke avkrefte at det pågår slike forhandlinger:

– Jeg kan ikke kommentere slike spekulasjoner, men jeg har registrert at det går høyt i mediene, sier han.

Les også
Historiske Netanyahu