Ap større enn Høyre på TV 2-måling

Ap går kraf­tig fram og er stør­re enn Høyre for førs­te gang på ett år, iføl­ge en må­ling TNS Gal­lup har gjort for TV 2.

Ar­bei­der­par­ti­et går fram 3,4 pro­sent­po­eng påmå­lin­gen for mai. Par­ti­et får en opp­slut­ning på 31,6 pro­sent og pas­se­rer der­medHøyre, som får 30,6 pro­sent.

- Det vik­ti­ge er at vi vin­ner val­get, og det er det fullt mulig å gjøre. Vi har sett vel­dig mange gan­ger før at ting for­and­rer seg de siste må­ne­de­ne opp mot val­get, sier stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tar tal­le­ne med ro

Bak­grunns­tal­le­ne viser at 68 pro­sent av dem som stem­te Ap i 2009, vil gjøre det igjen i år. Det betyr at par­ti­et har hen­tet ned mange av dem som sit­ter på gjer­det, men også at det har tatt vel­ge­re som sist stem­te påKrF ellerVenst­re.

Høy­res leder Erna Sol­berg tar tal­le­ne med stor ro og sier det vil gå opp og ned i må­ne­de­ne fram­over.

Frp går til­ba­ke 1,3 pro­sent­po­eng og ender på 15,5 pro­sent, halv­par­ten av Høy­res opp­slut­ning.

Under sperre­gren­sen

For små­par­ti­ene gir må­lin­gen dra­ma­tis­ke tall. Både KrF,SV og Venst­re hav­ner under sperre­gren­sen for ut­jev­nings­man­da­ter. Heik­ki Eids­voll Holm­ås ville ha blitt SVs enes­te re­pre­sen­tant på Stor­tin­get med dette re­sul­ta­tet. Parti­le­der Trine Skei Gran­de ville ha blitt Venst­res enes­te, mens KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de ville blitt gruppe­le­der for to re­pre­sen­tan­ter.

Høyre og Frp får sam­men et solid fler­tall på 92 man­da­ter, hen­holds­vis 61 og 31. Det er godt over de 85 som trengs for å ha fler­tall.

Må­lin­gen viser føl­gen­de tall: Ap 31,6 (+3,4),Sp 4,4 (-0,2), SV 3,8 (-1,2), H 30,6 (-0,7), Frp 15,5 (-1,3), KrF 3,8 (-1,0), V 3,2 (-1,9), Rødt 2,8 (+1,2) og Miljø­par­ti­et De grøn­ne 1,8 (+0,6). (©NTB)