Ap ønsker utredning om søskenbarnekteskap

Ar­bei­der­par­ti­et støt­ter Høyre og Frps ønske om å ut­re­de om ek­te­skap mel­lom søs­ken­barn skal for­bys.

Høyre/Frp-re­gje­rin­gen skri­ver i for­sla­get til end­rin­ger i stats­bud­sjet­tet for 2014 at Bar­ne-, like­stil­lings- og in­klu­de­rings­de­par­te­men­tet i sam­ar­beid med Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet vil ut­re­de om ek­te­skap mel­lom søs­ken­barn fort­satt bør være til­latt etter norsk ek­te­skaps­lov. Dette er Ar­bei­der­par­ti­et åpen for, skri­verVårt Land.

- Vi støt­ter en slik ut­red­ning, for­ut­satt at det skjer på helse­fag­lig grunn­lag, sier Aps helse­po­li­tis­ke tals­mann Tor­geir Micael­sen til avi­sen.

Flertall
Der­med er det fler­tall på Stor­tin­get for å ut­re­de saken som har skapt de­batt i flere år. I loven om ek­te­skap for­bys i dag gif­ter­mål mel­lom søs­ken (både hel- og halv­søs­ken) og slekt­nin­ger i rett opp- eller ned­sti­gen­de linje. Ek­te­skap mel­lom søs­ken­barn er imid­ler­tid til­latt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Norge er slike ek­te­skap mest ut­bredt blant per­soner av pa­kis­tansk opp­rin­nel­se. Hos første­ge­ne­ra­sjons inn­vand­re­re fra Pa­kis­tan er 43,9 pro­sent av alle barn født av for­eld­re som er søs­ken­barn. Den to­ta­le an­de­len inn­gif­te er 54,4 pro­sent, skri­ver avi­sen.

Folke­helse­in­sti­tut­tet la i 2007 fram en rap­port som pekte på flere ne­ga­ti­ve kon­se­kven­ser av ek­te­skap mel­lom fet­te­re og ku­si­ner. Ri­si­ko­en for død­fød­sel er 63 pro­sent høy­ere enn for barn av ube­slek­te­de for­eld­re. Faren for sped­barns­død er 143 pro­sent høy­ere hos inn­gif­te enn for andre. (©NTB)