Høyre-leder Erna Solberg under Trontaledebatten på Stortinget torsdag.

Ap anklager Høyre for å svikte kvinnekampen med abortmotstand

Frp-leder Siv Jensen gikk ut mot det hun beskriver som regjeringens handlingslammelse under trontaledebatten på Stortinget torsdag.

- Vi trenger handlekraft, ikke handlingslammelse, sa Jensen før hun gjorde rede for hva Fremskrittspartiet vil gjøre med norsk politi og helsevesen dersom de borgerlige vinner høstens valg.

- Vi vil ha færre politidistrikter, færre operasjonssentraler, flere politifolk i operativ tjeneste og jobbgaranti til alle som består Politihøgskolen, sa Jensen, som også foreslo en uavhengig granskingskommisjon for helsevesenet, en idé helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt seg åpen for.


- Vi vil ha en usminket rapport som snur alle steiner. Videre vil vi legge ned de regionale helseforetakene og ta i bruk ledig kapasitet ved private helseinstitusjoner. Alle skal med - også til Volvat, sa Jensen.


- Har handlekraft

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen ante nok hva som kom da hun innledet trontaledebatten på Stortinget torsdag. Hun slo nemlig fast at den rødgrønne regjeringen gjennom åtte år har utvist gjennomføringsevne, handlekraft og reformvilje.

- Opposisjonen gjør en ivrig innsats med å påpeke feil og mangler. Det er opposisjonens rolle. Men det store spørsmålet er hva opposisjonens alternativ er, sa Pedersen, og ga selv et svar.

- Skattekutt og privatisering. Det er de to viktigste grepene for å ta oss bort fra den norske modellen, sa Ap-profilen, som også anklaget Høyre for å svikte kvinnekampen ved å gå imot abort ved eugenisk indikasjon etter 12. svangerskapsuke. Dette er tegn på at et ufødt barn vil bli født med funksjonshemninger eller alvorlige sykdommer.

- Høyre har innledet en nykonservativ holdning til abortsaken, sa Pedersen.


Forsvar fra KrF


KrF-leder Knut Arild Hareide tok Høyre i forsvar og slo fast at partiet stiller opp i kampen mot det han beskriver som sorteringssamfunnet. Dette forholdet spilte en viktig rolle da KrF valgte samarbeidsveien mot høyre for en snau måned siden, la han til.

Hareide angrep også regjeringen for manglende gjennomføringsevne og spurte om de høye lederlønningene i statlige selskaper harmonerer med regjeringens ønsker om moderasjon.

- Lønnsnivået er uakseptabelt høyt. Derfor har vi strammet inn på bonuser, opsjoner og sluttvederlag. Vi har sagt at lederlønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Nå er det opp til styrene å evaluere dette, svarte Pedersen.

(NTB)