Antall tvangsekteskap øker i Norge

Barn ned i 13-års­al­de­ren tvangs­gif­tes.

An­tal­l tvangs­ek­te­skap øker i Norge, iføl­gepo­li­ti­et. En lov­pa­ra­graf som skul­le gi vern mot dette, fun­ge­rer ikke. 

- Tvangs­ek­te­skap skjer i stor skala og gjø­res ho­ved­sa­ke­lig som følge av fa­mi­lie­nes kon­troll­be­hov og æres­ko­deks, sier po­liti­in­spek­tør Terje Bjøran­ger, som er leder av ut­len­dings­sek­sjo­nen vedRo­me­ri­ke po­liti­dis­trikt tilDags­avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette skjer selv i til­fel­ler hvor for­eld­re­ne er nors­ke stats­bor­ge­re og har levd i Norge i 15- 20 år, for­tel­ler po­liti­in­spek­tø­ren.

Lar seg styre

- I 90 til 95 pro­sent av sa­ke­ne hand­ler dette om frykt for at dat­te­ren skal ha et sek­su­elt for­hold til en annen per­son enn den fa­mi­li­en har ut­pekt for henne. For­eld­re­ne og fa­mi­lie­over­ho­der i opp­rin­nel­ses­lan­de­ne kre­ver å få velge hen­nes ek­te­fel­le og ofte er det ingen nåde for dem som nek­ter, sier Bjøran­ger.

Han har tid­li­ge­re job­bet iUt­len­dings­di­rek­to­ra­tet (UDI), der han ledetKom­pe­tanse­team mot tvangs­ek­te­skap, og har mer enn 15 års er­fa­ring med pro­ble­ma­tik­ken.

- Jeg har vært in­volvert i mer enn 1.000 slike æres­sa­ker, som klart øker i om­fang. Jeg vil si det så sterkt som at det nors­ke sam­fun­net knapt vil kunne få slutt på tvangs­ek­te­skap uten at fa­mi­lie­ne selv tar et stand­punkt om å være i Norge og ikke len­ger lar seg styre av kref­ter og tra­di­sjo­ner fra sine tid­li­ge­re hjem­land, sier Bjøran­ger tilDags­avi­sen.

Se­gre­ge­rings­pro­blem

Bjøran­ger mener det nors­ke sam­fun­net må slut­te å se på tvangs­ek­te­skap som noe sært, rart og sjel­dent.

- Der­som ikke disse fa­mi­lie­ne end­rer hold­nin­ger, vil dette være et se­gre­ge­rings­pro­blem sam­fun­net må leve med, sier han.

De fles­te tvangs­ek­te­ska­pe­ne skjer i norsk-ira­kisk-kur­dis­ke og norsk-pa­kis­tans­ke mil­jø­er, iføl­ge Bjøran­ger.

- Selv vel­fun­ge­ren­de jen­ter med uni­ver­si­tets­ut­dan­nel­se, tvin­ges til å reise til fa­mi­li­ens tid­li­ge­re hjem­land for å gifte seg. De kan bli tvun­get til å gifte seg med en mann som er så godt som an­alfa­bet, og set­tes der­med mile­vis til­ba­ke i sin egen ut­vik­ling. Unge som kunne blitt godt in­te­grert i Norge og en res­surs i sam­fun­net, blir satt til­ba­ke til et nivå som om de skul­le være første­ge­ne­ra­sjons­inn­vand­re­re, sier Bjøran­ger.