UTRYGT: Foster går en utrygg fremtid i møte med en trang økonomi.

Antall aborter øker i krisetider

Britiske talsmenn for livsvern anklager abortleger for å bruke abort som middel mot økonomisk uro.

«Det ufødte barnet må bøte med livet i finansielle krisetider». I hvert fall later det til å være tilfelle i Storbritannia, der en fersk undersøkelse viser at et økt antall kvinner vil ha abort på grunn av usikker økonomisk fremtid.

Undersøkelsen, som er utført av Insight Research Group, og forteller om hvordan den trange økonomien påvirker britene på mange områder, ble presentert tidligere i august.



Økonomiske problemer oftere grunnen

Allerede i mai 2009 rapporterte det katolske «Respekt» om at økning i aborter i Russland hadde sammenheng med den globale økonomiske krisen.

Den britiske rapporten peker på at en lignende utvikling nå har nådd Storbritannia. Av de 300 tilspurte familielegene sier 17 prosent at antallet kvinner som søker om abort på grunn av økonomiske problemer har økt.



26-35 år


Ifølge en majoritet av legene er det blant kvinner i alderen 26-35 at økningen er størst. Men mange har også poengtert at enslige, tidligere barnløse, kvinner i stadig sterkere grad søker om abort. Det gjør også kvinner som lever i et forhold og som fra før har mellom ett og tre barn.

Dessuten har 34 prosent av de spurte legene opplyst at de har pasienter som sier at de vil vente med å stifte familie til de har fått bedre økonomi.


Får kritikk

De legene som mener at abort kan være løsningen i en økonomisk presset situasjon, får nå kritikk av pro life-talsmenn. En av dem er Anthony Ozimic, kommunikasjonssjef for SPUC, Society for the Protection of Unborn Children (Foreningen for beskyttelse av ufødte barn).


- Hvis autoritetspersoner som leger bekrefter at abort er en akseptabel løsning på finansielle problemer, er dette noe som sender dyptgående negative signaler til samfunnet som helhet, sier han til Life Site New.

- Uansett undersøkelsens mange fortjenester, kommer den vestlige verden til å fortsette på sin moralske og demografiske utforbakke, så lenge budskapet er at kvinner enten bør abortere sine barn eller utsette tidspunktet for graviditet markant på grunn av økonomisk uro, fortsetter han.


Myter

Anthony Ozimic mener at Storbritannia i stedet burde gjøre som andre europeiske land som på forskjellige måter - ved for eksempel bidrag eller skattelettelser - hjelper familiene til en bedre økonomi og oppmuntre par til å gifte seg tidligere og stifte familie.

- Istedenfor sprer man myten om at det må være perfekte økonomiske forhold til stede når man skal ha barn. Virkeligheten er jo at slike omstendigheter aldri kommer til å eksistere, siden fødselstallene i Europa fortsetter å synke, sier han videre, samtidig som han slår fast at forsiktighet er en nødvendighet når man planlegger en familie, men at det er en illusjon at det skal foreligge optimale økonomiske forutsetninger for å oppfostre barn.



Trussel mot helse



Britisk lov tillater ikke abort av økonomiske eller sosiale grunner, men Anthony Ozimic konstaterer at legene har fått stor frihet når det gjelder å bedømme hvilke faktorer i en kvinnes liv som kan representere en trussel mot hennes mentale helse.

(Världen i dag)