Anspent ministermøte i Washington

For­hol­det mel­lom USA og Russ­land er pre­get av Snow­den-sa­ken. Ingen for­ven­ter store gjen­nom­brudd når lan­de­nes uten­riks­mi­nist­re og for­svars­mi­nist­re møtes fre­dag.

For­hol­det mel­lomRuss­land ogUSA blir be­skre­vet som på sitt ver­ste siden den kalde kri­gen. Tid­li­ge­re denne uken kan­sel­ler­te pre­si­dent Ba­rack Obama et plan­lagt møte i med pre­si­dent Vla­di­mir Putin i Mosk­va, etter at Russ­land har gitt vars­le­renEd­ward Snow­den asyl.

Flere se­na­to­rer har dre­vet en mer ag­gres­siv po­li­tikk mot Russ­land den siste tiden, men Det hvite hus un­der­stre­ker at de er inn­stilt på å sam­ar­bei­de med lan­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er fort­satt et vik­tig for­hold. Vi har fort­satt mange saker vi må gripe an med Russ­land, sier tals­mann Jay Car­ney

Fre­dag har USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry og for­svars­mi­nis­ter Chuck Hagel møte med Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov og for­svars­mi­nis­ter Sergej Sjoi­gu. Mi­nist­re­ne har ut­talt at det betyr mye at de gjen­nom­fø­rer møtet på tross av det an­spen­te for­hol­det.

Russ­land og USA er ueni­ge om mye, men har også sam­ar­bei­det i flere saker. Blant annet har de hatt flere sam­ta­ler omIrans atom­pro­gram, og de har sam­ar­bei­det motNord-Ko­reas ra­kett­opp­sky­tin­ger.

Snow­den flyk­tet fra USA etter å ha lek­ket in­for­ma­sjon om lan­dets over­vå­kings­pro­gram og fikk ett års mid­ler­ti­dig asyl i Russ­land i for­ri­ge uke. (©NTB)