INSTALLERT : - Jeg vil ikke gi meg inn i en diskusjonen med Aase. Han har sin særegne tolkning av det som skjer, og den får stå for hans regning, sier sokneprest Jarle Veland, som også er installert, ikke ordinert, som kapellan i vår Herre Jesu Kristi fattige tempelorden.

Anklager frimurerprest for å skjule sin egen rolle

Forfatteren av «Frimurernes hemmeligheter» hevder at Ordenen blander religioner, og at frimurerprest Jarle Veland tåkelegger presters deltakelse i ritualer.

Tidligere frimurer Roger Aase reagerer på at sokneprest

Jarle Veland i DagenMagazinet 9. februar kun opplyser at hans rituelle hovedoppgave i Ordenen er å holde taler.
- Veland glemmer å fortelle, eller ønsker å holde hemmelig, at han også er ordinert som frimurerisk kapellan og prior i vår Herre Jesu Kristi fattige tempelorden, gjennom en egen installasjonsseremoni for prester som har nådd åttende grad.
Aase forstår «tåkeleggingen» fordi prester, som alle andre, må sverge sine eder og underkastelser overfor frimureriet. De må love å forsvare, holde hemmelig og ofre sitt liv for frimureriet.
- Etter installasjonsseremonien er presten klar for å tjenestegjøre som kapellan av vår Herre Kristi fattige tempelorden, hvor han gjennomfører store religiøse oppgaver og ritualer i Frimurernes Kapell i åttende grad og i niende og tiende grad.

Debatt:Bør prester holde seg borte fra Frimurerordenen?

Ulike religioner

Aase synes også det er rart at prester kan godta et religiøst samfunn hvor bare utvalgte menn, og ingen kvinner eller andre utenforstående, kan bli medlemmer.
- Og hvordan kan prester akseptere innblandingen av egyptisk religion, kabbala og gnostisisme? Jeg synes det er rart at prestene ikke ser noen problemer med sine løfter, underkastelser og hemmelighold i forhold til sin vanlige jobb i Den Norske Kirke.
Forfatteren, som selv var frimurer i 15 år, hevder at frimureriet er avhengige av prestene både for gjennomføring av ritualer og for å få en legalitet i det norske folk.
- Derfor rekrutteres de iherdig og går fortere gjennom gradssystemet enn andre. Ingen andre har embeter i frimureriet og er ordinert (innstallert) slik prestene blir, sier Aase.
I dagens papirutgave av DagenMagazinet har vi en liste over frimureri-prester.
Veland svarer

DagenMagazinet spør Jarle Veland om blant annet Aases påstand om innblanding av andre religioner.
- Jeg vil ikke gi meg inn i en diskusjonen med Aase. Han har sin særegne tolkning av det som skjer, og den får stå for hans regning.
Veland bekrefter at han er installert, ikke ordinert som Aase kaller det, som kapellan i vår Herre Kristi fattige tempelorden.
- Jeg sa at «min hovedoppgave er å være taler», men vi har også andre rituelle oppgaver.
Veland understreker at de mange forskjellige titlene i frimureriet ikke kan overføres til samfunnet forøvrig. Han kan ikke røpe innholdet, men illustrerer poenget ved å peke på at formann Mao er noe helt annet enn formann i et idrettslag.
- De rituelle oppgavene jeg utfører der, er av en helt annen karakter enn det jeg gjør i kirken, sier Veland.

I DagenMagazinets papirutgave 11. februar  trykker vi liste over prester med oppgaver i frimureriet. Sist lørdag hadde vi den første listen, den presenterte prester med høyeste embeter i Frimurerordenen.