- Angrepet i Boston en feig  terrorhandling

- Hver gang bom­ber bru­kes til å ramme uskyl­di­ge si­vi­le, er det en ter­ror­hand­ling,

Etter­fors­ker­ne lover at de vil gå «til ver­dens ende» for å finne de an­svar­li­ge for bombe­eks­plo­sjo­ne­ne, sompre­si­dent Obama kal­ler en feig ter­ror­hand­ling.

Tirs­dag strøm­met folk med bloms­ter tilste­det der tre men­nes­ker ble drept og 176 såret man­dag. Bloms­te­ne ble lagt ned ved sper­rin­ge­ne po­li­ti­et har satt opp for å holde pub­li­kum unna åste­de­ne, der kri­mi­nal­tek­ni­ke­re fort­satt leter etter spor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Obama hyl­ler de mange fri­vil­li­ge som slapp det de hadde i hen­de­ne for å hjel­pe til da ter­ro­ren ram­met mål­om­rå­det tilBos­ton ma­ra­ton.

- Dette var en av­skye­lig og feig hand­ling. Hver gang bom­ber bru­kes til å ramme uskyl­di­ge si­vi­le, er det en ter­ror­hand­ling, saObama i en kort tale tirs­dag.

Stor etter­forsk­ning

Fore­lø­pig har ingen per­soner eller grup­per tatt på seg an­sva­ret foran­gre­pet. En glo­bal jakt på de skyl­di­ge er i gang, opp­lys­te etter­forsk­nings­le­der Rick DesLau­ri­ers iFBI på en presse­kon­fe­ran­se.

- Vil vil dra til ver­dens ende for å finne dem som er an­svar­li­ge for denne for­fer­de­li­ge for­bry­tel­sen, sa han.

FBI leder etter­forsk­nin­gen og håper at nøye gjen­nom­gang av de mange vi­deo­ene av hen­del­sen kan hjel­pe dem i jak­ten på den eller de an­svar­li­ge.

DesLau­ri­ers sa vi­de­re at det ikke er noe som tyder på at det er noen umid­del­bar fare for flere bom­ber, selv om ingen er på­gre­pet i saken.

Styg­ge ska­der

Mange av de 176 så­re­de hadde ska­der i beina, for­tel­ler lege Geor­ge Vel­ma­hos ved akutt­mot­ta­ket på Mas­sachu­setts Ge­ne­ral Hos­pi­tal.

- Mange av dem er al­vor­lig såret, for det meste i den nedre delen av krop­pen. Ska­de­ne skyl­des både trykk­bøl­gen fra eks­plo­sjo­nen og små me­tall­frag­men­ter som er gått inn i krop­pen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Me­tall­ku­ler, spi­ker, skru­er og annet me­tall traff mange av of­re­ne, noe som viser at bom­ben var laget for å gjøre mak­si­mal skade i folke­meng­den.

Noen av ska­de­ne syke­hu­se­ne fikk inn var så styg­ge at ki­rur­ge­ne ikke hadde annet valg enn å am­pu­te­re, og til­stan­den er fort­satt kri­tisk for 17 av de skad­de.

Små bom­ber

Iføl­ge den ame­ri­kans­keTV-ka­na­len CBS skal bom­be­ne ha vært små, hjemme­la­ge­de, og med en svak type spreng­stoff.

Kil­der med kjenn­skap til etter­forsk­nin­gen sier til ny­hets­by­rå­et AP at spreng­stof­fet og spik­re og andre me­tall­gjen­stan­der var pak­ket inn i to trykko­ke­re, og at bom­be­ne var plas­sert i to svar­te bager.

Bombe­eks­pert Per Ner­gaard i Norsk Folke­hjelp for­kla­rer at ame­ri­kans­ke vå­pen­lo­ver gjør det mulig å skaf­fe seg store meng­der svart­krutt, som kan bru­kes til å lage slike bom­ber.

- Hvis man har en lang­sik­tig plan, fin­nes det masse re­me­di­er som er i salg og som kan bru­kes eller raf­fi­ne­res til å lage en eller tre bom­ber av den typen man så i Bos­ton, for­kla­rer han til NTB.

Flere teori­er

Tje­neste­menn ny­hets­by­rå­et Reu­ters har snak­ket med, frem­he­ver to ulike teori­er om hva som kan ha skjedd.

Den ene er at en ame­ri­kansk høyre­eks­tre­mist - en fun­da­men­ta­lis­tisk mot­stan­der av re­gje­rin­gen eller skatte­po­li­tik­ken - kan ha stått bak an­gre­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En annen teori er at det kan være en for­bin­del­se mel­lom bom­bin­gen og yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­ter.

Po­li­ti­et har gjen­nom­søkt lei­lig­he­ten til en saudi­ara­bisk stu­dent som ble skadd i an­gre­pet, men han skal ikke len­ger være mis­tenkt i saken, skri­verReu­ters.