Amnesty: Castros arv er mørklagt av undertrykkelse

Amnesty mener Fidel Castro etterlater seg en mørk arv. – Castro drev med systematisk undertrykkelse av grunnleggende friheter i løpet av sine tiår ved makten, påpeker menneskerettsorganisasjonen.

Castro var en progressiv leder men hadde samtidig mange store feil, mener Erika Guevara-Rosas, som er direktør forAmnesty Internationals Amerika-avdeling.

– Castro sørget for at millioner av cubanere fikk godt tilgang til offentlige tjenester, men samtidig var hans bragder farget av systematisk undertrykkelse av grunnleggende friheter, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til tross for at han sørget for en omfattende forbedring av helse- og utdanningstilbudet for cubanere og av boligpolitikken, hadde ytringsfriheten elendige kår.

– Opposisjonelle ble utsatt for forfølgelse og arrestasjoner dersom de snakket høyt om sin motstand mot hans regime, påpeker Guevara-Rosas.

Amnesty sier organisasjonen har dokumentasjon på tusenvis samvittighetsfanger som har blitt fengslet etter å ha ytret fredelig motstand mot Castro, deltatt i demonstrasjoner og lignende.

Amnesty understreker også at hundrevis av politiske fanger ble henrettet av Castro i løpet av hans år ved makten.

– Spørsmålet nå er hvordan menneskerettssituasjonen blir på Cuba i framtiden, sier Guevara-Rosas.