«Ali» anker til Høyesterett

Den afghanske asylsøkeren ble i både tingrett og lagmannsrett dømt til 15 års fengsel for drap på et asylmottak i Bergen.

- Dom­fel­te anker over be­grun­nel­sen gitt for dom­fel­lel­sen og over straffe­ut­må­lin­gen, sier for­sva­rer Frode Sul­land i Ad­vo­kat­fir­ma­et Hes­te­nes og Dra­mer & Co.

Den 29-åri­ge af­gha­ne­ren ble i no­vem­ber dømt til 15 års feng­sel i Gula­ting lag­manns­rett for drap under sær­de­les skjer­pen­de om­sten­dig­he­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

29-åringen, som er kjent som «Ali», ble ver­ken i Ber­gen ting­rett eller Gula­ting lag­manns­rett trodd på at han hand­let i nød­ver­ge etter selv å ha blitt an­gre­pet fordi han hadde kon­ver­tert fra islam til kris­ten­dom.

Mang­ler motiv

Fler­tal­let i lag­manns­ret­ten la til grunn at af­gha­ne­ren selv opp­søk­te av­dø­des rom med en spiss kniv, gikk til an­grep og drep­te med en rekke dype kniv­stikk. Ret­ten kon­sta­te­rer at det ikke er mulig å finne noe motiv for dra­pet.

Det mener Sul­land er pro­ble­ma­tisk. Man­gel på motiv er sen­tralt i anken til Høy­este­rett.

- På den ene siden hev­der de at av­døde ikke skul­le ha noen grunn til å an­gri­pe dom­fel­te. Sam­ti­dig finne de ikke motiv for at dom­fel­te skul­le an­gri­pe av­døde. Dette er det sprin­gen­de punkt i be­vis­vur­de­rin­gen, hvor det ikke er andre for­hold som kan si hvem som an­grep hvem, sier Sul­land.

Hadde av­slag

Et mindre­tall på to lek­dom­me­re i lag­manns­ret­ten ville ikke ute­luk­ke at det var den av­døde so­ma­lie­ren som først trakk kni­ven. De mente li­ke­vel at af­gha­ne­ren over­skred nød­ver­ge ved å fort­set­te å skade so­ma­lie­ren etter at an­gre­pet var av­ver­get. Mindre­tal­let mente der­med at dra­pet ikke skjed­de under sær­de­les skjer­pen­de om­sten­dig­he­ter og at straf­fen burde være 12 års feng­sel.

Ut­len­dings­nemn­da avslo asyl­søk­na­den fordi de mente han hadde kon­ver­tert for å få asyl. En sam­let lag­manns­rett mener der­imot at kon­ver­te­rin­gen er reell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den dømte kan anke over lov­an­ven­del­sen, ut­må­ling av straf­fen og over feil i saks­be­hand­lin­gen.

Selve skyld­spørs­må­let kan ikke ankes. En anke over saks­be­hand­lin­gen og lov­an­ven­del­sen kan med­føre at lag­manns­ret­tens dom blir opp­he­vet. Da må skyld­spørs­må­let prø­ves på nytt i lag­manns­ret­ten.

Høy­este­retts anke­ut­valg av­gjør hvil­ke saker som slip­per gjen­nom til be­hand­ling.