Alarmerende økning i antall mennesker på flukt

Flere enn 45 millioner mennesker - an­tal­l flykt­nin­ger i ver­den er nå på det høy­es­te ni­vå­et siden 1994.

An­tal­let flykt­nin­ger i ver­den er nå på det høy­es­te ni­vå­et siden 1994. År­sa­ken til øk­nin­gen er blant annet Sy­ria-kri­sen, mel­der UNHCR i en ny rap­port.

Sam­ti­dig for­tel­ler Redd Barna om så dår­li­ge for­hold i en­kel­te flykt­ning­lei­rer at mange sy­re­re tvin­ges til å reise hjem igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyktningehjelpens nettsider kan du se verdenskart med oversikt over flyktninger og internt fordrevne mennesker.

FN høy­kom­mis­sær for flykt­nin­gers år­li­ge rap­port «Glo­bal Trends» viser at mer enn 45,2 mil­lio­ner men­nes­ker var på flukt i slut­ten av 2012, sam­men­lig­net med 42,5 mil­lio­ner men­nes­ker i slut­ten av 2011.

Krig er fort­satt ho­ved­år­sa­ken til at men­nes­ker flyk­ter, og 55 pro­sent av alle flykt­nin­ge­ne i UNHCRs rap­port kom fra fem krigs­her­je­de land: Af­gha­ni­stan, So­ma­lia, Irak, Syria og Sudan.

- Disse tal­le­ne er alar­me­ren­de. De spei­ler både in­di­vi­du­ell li­del­se og det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­nets pro­ble­mer med å for­hind­re kon­flik­ter og finne løs­nin­ger, un­der­stre­ker António Gu­ter­res, som er øvers­te leder for UNHCR.

Syria

Kam­per mel­lom re­gje­rings­styr­ker og opp­rø­re­re i Syria fører til svært store øde­leg­gel­ser og enor­me li­del­ser for store deler av be­folk­nin­gen.

Iføl­ge FN er minst 93.000 drept. Hele byer er jev­net med jor­den, og mil­lio­ner av men­nes­ker er dre­vet på flukt.

I et for­søk på å skape opp­merk­som­het om den hu­ma­ni­tæ­re si­tua­sjo­nen ut­pek­te FN i mars 2013 flykt­ning num­mer én mil­lion. Men i vir­ke­lig­he­ten var det langt flere, siden mange ikke var re­gist­rert av UNHCR, heter det i den nye rap­por­ten, som er ba­sert på in­for­ma­sjon fra re­gje­rin­ger og sam­ar­beids­part­ne­re, samt UNHCRs egne tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyk­ter på nytt

Hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen Redd Barna har tatt for seg for­hol­de­ne for sy­ris­ke flykt­nin­ger i en rekke flykt­ning­lei­rer som ikke har fått mye opp­merk­som­het, men der si­tua­sjo­nen er svært vans­ke­lig.

- Mange flyk­ter til ste­der der det al­le­re­de er stor krise, blant annet Gaza, Irak og Kur­dis­tan. For­hol­de­ne her er ofte svært dår­li­ge, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Tove R. Wang i Redd Barna til NTB.

Verst be­skri­ves flykt­ning­lei­ren al-Qa­em i An­bar-pro­vin­sen i Irak. Over 6.000 men­nes­ker har flyk­tet hit fra Syria.

- Men for­hol­de­ne her er så dår­li­ge at rundt 100 men­nes­ker i snitt flyk­ter til­ba­ke til Syria hver dag, opp­ly­ser Wang.

Grim­me til­stan­der

- Det er ille nok at fa­mi­lie­ne måtte flyk­te dit i det hele tatt, for for­hol­de­ne er så vans­ke­li­ge i Irak. Men etter å ha vært in­ter­ne flykt­nin­ger i Syria i opp­til to år, tvin­ger nye krigs­hand­lin­ger mange til å flyk­te selv til så vans­ke­li­ge ste­der som Irak og Gaza, sier Wang.

- Når de så vel­ger å flyk­te til­ba­ke igjen i Syria, viser det hvor grim­me til­stan­de­ne i flykt­ning­lei­ren er, un­der­stre­ker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hit­til har Li­ba­non, Jor­dan og Tyr­kia tatt imot de fles­te flykt­nin­ge­ne fra Syria, og selv om for­hol­de­ne også er vans­ke­li­ge der, ek­sis­te­rer det et visst ap­pa­rat rundt flykt­nin­ge­ne, og ver­den har kunn­skap om deres si­tua­sjon.

- Langt mer sår­bart er det der­for for flykt­nin­ger som tar seg til andre og mer ukjen­te ste­der, som Irak, Kur­dis­tan og Gaza, sier Wang.

Tok seg inn i Gaza

Den sy­ris­ke flykt­nin­gen Samir, hvis fa­mi­lie opp­rin­ne­lig kom­mer fra Jenin på Vest­bred­den, valg­te å ta seg ulov­lig inn i Gaza.

- Det er mel­lom 140- 200 sy­ris­ke fa­mi­li­er i Gaza nå, men ingen har kon­takt med hver­and­re og det fin­nes ikke noe nett­verk som hjel­per oss, sier en de­spe­rat Samir i et in­ter­vju med Redd Barna.

- Jeg har ver­ken jobb eller pen­ger, og det er helt umu­lig å få noe å gjøre her, sier han.

Mennesker på flukt

* FNs høykommissær for flyktningers rapport for 2012 viser at man har det høyeste antallet flyktninger på 18 år.

* 45,2 millioner mennesker var på flukt i slutten av 2012, sammenlignet med 42,5 millioner mennesker i slutten av 2011.

* Dette inkluderer 15,4 millioner flyktninger, 937.000 asylsøkere og 28,8 millioner internt fordrevne.

* Krig er hovedårsak til flukt, og 55 prosent av alle flyktningene i UNHCRs rapport kom fra fem krigsherjede land: Afghanistan, Somalia, Irak, Syria og Sudan

* De fleste flyktningene kommer fra Afghanistan, landet har dermed vært det største flyktningproduserende i 32 år.

* 28,8 millioner var på flukt i eget land, det er det høyeste antallet internt fordrevne på mer enn 20 år.

* Totalt befinner 81 prosent av verdens flyktninger seg i utviklingsland, sammenlignet med 70 prosent for ti år siden.

* Pakistan fortsatte å være vert for flere flyktninger enn noe annet land (1,6 millioner), fulgt av Iran (868.200) og Tyskland (589,700).

Kilde: UNCHRs rapport Global Trends 2012

Les også
FN klarer ikke å hjelpe sivile på flukt