USA bruker slike ubemannede fly, såkalte droner, i kampen mot opprørere i de urolige stammeområdene i Pakistan. Det var i et angrep fra en slik drone mandag at al-Qaidas nestleder Abu Yahya al-Libi ble drept. Foto: Reuters / NTB scanpix

Al-Qaidas nestleder er drept

Myndighetene i USA sier de har beviser for at nummer to i terrornettverket al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, er drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan.

Det hvite hus betegner angrepet som nok et «hardt slag» mot al-Qaida.

- Vi har fått bekreftelser på at han er død, sier talsmann Jay Carney, som beskriver Libi som en slags «daglig leder» for al-Qaida.

- Det finnes ingen klar etterfølger som kan ta over det ansvaret han hadde, sa Carney tirsdag.


Abu Yahya al-Libi ble drept i et droneangrep i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan sammen med 14 andre mandag. Han er den andre nestlederen i terrornettverket som blir drept på mindre enn ett år.Dermed kan USA, som har gjort droner til sitt hovedvåpen i kampen mot al-Qaida, telle nok en seier.


- Tap

En høytstående Taliban-leder betegnet tirsdag drapet som «et stort tap».

- Etter doktor Sahib (al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri), var han den viktigste al-Qaida-lederen, sier den pakistanske Taliban-lederen, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Han er den første fra de såkalte stammeområdene i Pakistan som bekrefter at Libi var blant de drepte i mandagens angrep.



Press


Libi er opprinnelig fra Libya, og etternavnet er arabisk for «libysk». Han ble tatt til fange i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i landet tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Libi overtok som nestleder i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.


USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan i mai i fjor, og en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.


- Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.



- Løgn

En væpnet opprører i Nord-Waziristan avviste tirsdag at Libi ble drept i angrepet.


- Det er ikke første gang det kommer påstander om at han er død. Amerikanerne lider store tap i Afghanistan og tyr derfor til slike løgner, sier opprøreren.

Ifølge pakistanske kilder ble det avfyrt to raketter i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.


I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.


Pakistan reagerer


Bare de siste dagene er minst 27 personer drept i droneangrep i landet, noe som har fått pakistanske myndigheter til å reagere.

- Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, het det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.


De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige om transportruter til Afghanistan gjennom Pakistan på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden.


(NTB)