Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa kan bli tvunget til å ta stilling til et eventuelt vedtak om aktiv dødshjelp. Foto: Pedro Nunes / Reuters / NTB

Aktiv dødshjelp på agendaen i Portugal

Nasjonalforsamlingen i Portugal stemmer fredag over et lovforslag om å avkriminalisere aktiv dødshjelp.

Avstemningen skal skje bak lukkede dører på grunn av koronarestriksjonene i Portugal. Landet har for tiden verdens høyeste smittetrykk.

Etter et eventuelt vedtak, må nylig gjenvalgte president Marcelo Rebelo de Sousa ta stilling til vedtaket. Han har ikke gjort sin offentlige mening om lovforslaget kjent. Han kan velge å legge ned veto, men det vil i så fall bli overstyrt av en ny avstemning i nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den katolske kirke er motstander av lovforslaget, som ventes å bli vedtatt. I så fall blir det katolskdominerte landet det fjerde i Europa som legaliserer aktiv dødshjelp. Fra før er medisinsk assistert dødshjelp tillatt i Belgia, Nederland og Luxembourg.

Lovforslaget går ut på at voksne pasienter får tilgang til medisinsk assistert dødshjelp i tilfeller der de er under ekstrem lidelse og har skader som er uopprettelige. Leger og psykiatere må bekrefte beslutningen hvis det er tvil rundt pasientens evne til å ta et fritt og informert valg.