Finanstilsynet retter i en rapport sterk kritikk mot Verdibanken. Det førte til at banksjef Toralf Østli gikk av.

Aksjonærene er lei seg

Verdibankens største eier, Lloyd Kleivene, tror Toralf Østlis avgang var nødvendig.

- Jeg kan ikke si så mye. Dette var trist men an­ta­ge­lig nød­ven­dig. Vi har hatt et godt sam­ar­beid og til­lits­for­hold, sier Lloyd Klei­ve­ne om sin re­la­sjon til bank­sjef To­ralf Østli som meld­te sin av­gang på man­dag. Lloyd Klei­ve­ne og fa­mi­li­en eier Prima­grup­pen som har rundt 18 pro­sent av ak­sje­ne iVerdi­ban­ken.

Kom­pe­tan­se

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er Klei­ve­ne opp­tatt av å få satt sam­men et nytt styre og finne en ny ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør. Han er glad for at sty­ret har valgt å stil­le sine plas­ser til dis­po­si­sjon.

- Slik kan re­pre­sen­tant­ska­pet jobbe fritt i for­hold til en ny sam­men­set­ning, og det synes jeg var en klok av­gjø­rel­se.

- Du har hele tiden ut­trykt til­lit til ban­kens le­del­se. Hva ten­ker du nå etter Fi­nanstil­sy­nets kri­tikk?

- Nå bare tar vi det Fi­nanstil­sy­net sier til etter­ret­ning og job­ber vi­de­re ut fra rap­por­ten. Vi må for­bed­re svak­hets­punk­ter og få inn den nød­ven­di­ge kom­pe­tan­se i alle le­den­de ledd.

- Hva ten­ker du nå om pen­ge­ne som er tapt?

- In­ves­te­rin­ge­ne skul­le aldri ha fore­kom­met. Det er bare å be­kla­ge. Det er rik­tig at det er kon­sta­tert tap, men ban­ken har sik­ret seg i for­hold til ver­di­ene. Det er snakk om et mid­ler­ti­dig tap.

- Trek­ker Prima­grup­pen seg ut av ban­ken?

- Jeg fort­set­ter med ufor­mins­ket styr­ke. Jeg vil be­hol­de mine ak­sjer og en­da­til øke min andel om mulig, men vi er nok i taket al­le­re­de. Da må vi søke Fi­nanstil­sy­net på nytt, sier Lloyd Klei­ve­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til etter­ret­ning

Per Magne Tvei­ten, vise ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør i Men­tor Medi­er som er blant de størs­te ak­sjo­næ­re­ne i Verdi­ban­ken, er ord­knapp når Dagen tar kon­takt:

- Jeg tar Fi­nanstil­sy­nets rap­port til etter­ret­ning.

- Vil dere trek­ke dere ut av ban­ken?

- Vi har ingen pla­ner om det.

Ole-Wil­helm Meyer i Opp­lys­nings­ve­se­nets fond er også vans­ke­lig å få i tale:

- Vi har lest avi­sen men har ingen kom­men­tar til det som skjer i Verdi­ban­ken. Vi no­te­rer at bank­sje­fen har gått på dagen og vil få ori­en­te­ring fra sty­rets leder. Så tar vi det der­fra.DAGEN.