Ahmadinejad på historisk besøk i Egypt

Irans pre­si­dent Mah­moud Ah­ma­dine­jad har inn­le­det et his­to­risk besøk i Kairo. Det er førs­te gang et iransk stats­over­hode be­sø­ker Egypt siden re­vo­lu­sjo­nen i 1979.

Ah­ma­dine­jads besøk har som hen­sikt å un­der­stre­ke en bed­ring i for­hol­det mel­lom de to lan­de­ne etter at isla­mis­ten Mo­ha­med Mursi ble valgt som pre­si­dent i Egypt i fjor.

TV-bil­der viste at Mursi hils­te sin pre­si­dent­kol­le­ga vel­kom­men med kyss på kin­net da Ah­ma­dine­j­had kom ut av flyet på fly­plas­sen i Kairo tirs­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At Irans pre­si­dent skul­le komme på stats­be­søk til Egypt var helt uten­ke­lig under re­gi­met til den tid­li­ge­re egyp­tis­ke pre­si­den­ten Hosni Muba­rak.

Muba­rak, som ble styr­tet i re­vo­lu­sjo­nen for to år siden, støt­tet i hele sin re­gje­rings­tid opp om freds­av­ta­len med Is­rael, den så­kal­te Camp Da­vid-av­ta­len fra slut­ten av 1970-tal­let. Det med­før­te også til at Egypt hadde gode for­bin­del­ser med Ves­ten.

Men etter at Mursi ble valgt til pre­si­dent i fjor, har han vendt seg mer mot blant annet det sjia­mus­lims­ke sty­ret i Te­he­ran.

(NTB)