Afghanistan-veteran etterlyser mer ærlig debatt

Tid­li­ge­re sol­dat i Af­gha­ni­stan Hen­ning Mella vil ha en mer åpen og ærlig de­batt om det nors­ke opp­dra­get i Af­gha­ni­stan. For­svars­mi­nis­ter Anne-Gre­te Strøm-Erich­sen (Ap) mener det er urik­tig å kalle mi­li­tær­bi­dra­get for en krig.

Mella har tje­neste­gjort i Af­gha­ni­stan i til sam­men 150 dager mel­lom 2010 og 2011. Hans no­ta­ter fra tiden i Af­gha­ni­stan er blitt til boken «For konge og fedre­land», som utkom i år.

- Her hjem­me hand­ler frem­stil­lin­gen av Af­gha­ni­stan-kri­gen om å tråk­ke rett i det po­li­tis­ke spil­let. Men for oss sol­da­ter, som set­ter livet på spill, er det tungt å være en spille­brik­ke i in­gen­manns­land. Man har støt­te, men ikke full an­er­kjen­nel­se, sier Mella til Dag­bla­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mella un­der­stre­ker at han ikke er imot norsk del­ta­kel­se, men at han sav­ner mer ær­lig­het i de­bat­ten om Af­gha­ni­stan.

- De øns­ker ikke å kalle det krig, men for oss opp­le­ves det ikke som annet, sier Mella til avisa.

For­svars­mi­nis­ter Anne-Gre­te Strøm-Erich­sen (Ap) er enig i at det til tider opp­står en viss for­vir­ring om For­sva­rets rolle i Af­gha­ni­stan. Strøm-Erich­sen mener li­ke­vel det vil bli feil å kalle mi­li­tær­ope­ra­sjo­nen en krig, etter­som det folke­retts­lig sett er urik­tig.

- Når re­gje­rin­gen snak­ker om at flere jen­ter går på skole, at det gjen­nom­fø­res valg og at kvin­ners si­tua­sjon er bed­ret, er ikke det for å av­le­de opp­merk­som­he­ten fra mi­li­tæ­re ope­ra­sjo­ner, men fordi det er et bevis på fram­gang, sier Strøm-Erich­sen. (©NTB)