PRESS: – Jeg er bekymret for hvordan helsen til disse soldatene ser ut i framtiden, sier forsvarets sjefpsykiater Jon Gerhard Reichelt. Han mener de norske soldatene i Afghanistan belastes for hardt.

Afghanistan-soldater belastes hardere enn anbefalt

Norske soldater i Afghanistan belastes hardere enn NATOs og Forsvarets egen anbefaling. Forsvarets sjefpsykiater Jon Gerhard Reichelt er bekymret.

NATO og Forsvaret anbefaler at soldater i Afghanistans bør være minst fire ganger lengre tid hjemme etter at oppdraget er over. For eksempel bør en soldat som er i Afghanistan i seks måneder, være hjemme i minst to år etter oppdraget. Forholdet skal være èn til fire.

Men i realiteten er forholdet mellom tid ute og hjemme mindre enn èn til to, melder NRK.

- Jeg synes dette er snaut. Jeg er bekymret for hvordan helsen til disse soldatene ser ut i framtiden, sier Reichelt.

Han viser til at hensikten med tiden hjemme er å fordøye inntrykk, trene seg opp igjen og være sammen med familie og venner.

Soldater som er oftere ute og har kortere hjemmetid, får et eget belastningstillegg. Hittil i år har rundt 220 soldater og andre ansatte i Forsvaret i Afghanistan fått dette tillegget, mens rundt 300 fikk det i hele fjor.

- Jeg ser jo at det norske forsvaret er blitt veldig lite. Samtidig skal vi ha over 500 mennesker ute til enhver tid. Jeg er bekymret for at vi driver rovdrift på folk, sier Reichelt.

Hærens generalinspektør Per Sverre Opedal forklarer situasjonen slik:

- Jeg synes det er vanskelig i dag. Når vi kommer ned på grunnfjellet, så er det to måter å løse det på: Enten må du ansette flere folk, eller redusere ambisjonene ute, sier han. (©NTB)