Nesten komisk. KrF-leder Dagfinn Høybråten advarte Bård Vegar Solhjell mot det nye RLE i mars. Høybråten kalte omgjøringene i KRL "politisk korrekt sekularisme". Nå sier kunnskapsministeren det samme. Foto: Scanpix

Advarte mot politisk korrekthet

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjells uttalelser om «misforstått politisk korrekthet» er som et ekko av Dagfinn Høybråtens advarsler mot regjeringen tidligere i år.

Bård Vegar Solhjell (SV) vil ikke erstatte tidsregningen «etter Kristus» med «etter vanlig tidsregning» slik en lærebok i RLE-faget gjør, melder NTB.

- Misforstått politisk korrekthet, lyder det fra statsråden i en kommentar til at en lærebok i faget kristendom-, religion- og livssyn fra Cappelen Damm endrer betegnelsen for tidsregning.

Advarte regjeringen

Solhjells uttalelser er som et ekko av Høybråtens advarsler tidligere i år. Men den gang var advarselen rettet mot nettopp Soljhell. Det var under en kulturkveld i Kristiansund i mars Høybråten hevdet at regjeringens tolkning av KRL-dommen var politisk korrekt sekularisme.

- Den politisk korrekte varianten av denne sier at man ikke kan nevne kristendommen med mindre man straks legger til islam og jødedom, eventuelt andre religioner, advarte Høybråten.

Han har også gjentatte ganger hevdet at regjeringen bidrar til rot og forvirring rundt hvordan det nye faget skal tolkes. Nå mener Høybråten Solhjell driver dobbelkommunikasjon.

- Det er akkurat dette vi advarte imot. Solhjell og regjeringen sa at det er små endringer som er gjort. Men forlaget Cappelen Damm sier at de har studert fagplanen nøye og at de var nødt til å gjøre dette. Det viser at det er sendt ut et signal om å stryke ut kristendommens særstilling i dette faget.

- Solhjell må ikke unnskylde seg og fraskrive seg ansvaret for dette. Dette er et resultat av en rødgrønn politikk. Vi i KrF spør oss; hva blir det neste?

- Driver Solhjell en form for dobbelkommunikasjon her?

- Han er feig som ikke står opp og tar ansvar. Han vet meget godt at dette har opposisjonen advart sterkt imot. Nå ser vi resultatet. Han får være menn nok til å stå for at han har innført denne fagplanen. Hvis han er uenig i denne tolkningen så bør han gi beskjed til de som produserer lærebøker, om at de er på villspor. Hvis ikke har han ansvaret for dette, sier Høybråten.

- Bør makulere boka

Høybråten kommer også med et råd til forlaget Cappelen Damm:

- De kan bare forberede seg på å makulere hele opplaget fordi fagplanen ikke kommer til å overleve neste valg. Så jeg tror Cappelen Damm gjør klokt i å stoppe mens leken er god. Disse lærebøkene kommer ikke til å vare lenge uansett. Jeg tror også det kan komme til å komme en reaksjon mot forlaget i markedet på dette, sier Høybråten.

- Er det andre grupper du frykter kan misforstå regjeringens RLE?

- Ja, stakkars lærere som skal undervise og som skal fremstå nøytrale, tolerante og med en sekulær tilnærming. Det vil ligge et stort ansvar på de enkelte lærerne. Så denne fagplanen er ikke liv laga, gjentar Høybråten.