Advarer mot å spise oppdrettslaks

Kvin­ner, barn og ung­dom bør unngå å spise opp­dretts­laks. Det mener både flere nors­ke leger og in­ter­na­sjo­na­le eks­per­ter.

År­sa­ken er at laksefôret inne­hol­der ska­de­li­ge miljø­gif­ter.

- Jeg an­be­fa­ler ikke gra­vi­de, barn eller unge til å spise opp­dretts­laks. Det er for usik­kert både hvor mye gift­stof­fer lak­sen inne­hol­der, og hvor­dan disse stof­fe­ne på­vir­ker barn, unge og gra­vi­de, sier spe­sial­lege Anne-Lise Bjør­ke Mon­sen ved kli­nisk in­sti­tutt på Hauke­land uni­ver­si­tets­sjuke­hus til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun peker på at den typen miljø­gif­ter som er på­vist i opp­dretts­laks, har en ne­ga­tiv ef­fekt på hjerne­ut­vik­lin­gen og er as­so­si­ert med au­tis­me, AD/HD og re­du­sert IQ.

En stør­re euro­pe­isk un­der­sø­kel­se som om­fat­tet rundt 8.000 ny­fød­te, viser at gra­vi­de med høye ni­vå­er av miljø­gif­ter i krop­pen får barn med la­ve­re fød­sels­vekt, noe som kan slå uhel­dig ut på bar­nets helse.

Bjør­ke Mon­sen får også støt­te fra sin kol­le­ga Bjørn Bolann, over­lege og pro­fes­sor i medi­sin.

- Miljø­gif­ter er det over alt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er om å gjøre å spise minst mulig av det, sier Bolann, og spør seg hvor­for man er nødt til å pro­du­se­re laks med gift­stof­fer.

Opp­dretts­bran­sjen selv stil­ler seg noe av­ven­ten­de til le­ge­nes be­kym­ring.

- Vi må ta slike opp­lys­nin­ger til etter­ret­ning. På de kon­klu­sjo­ne­ne myn­dig­he­te­ne har gjort, med basis i den kunn­ska­pen som fore­lig­ger, så er det sunt for alle å spise opp­dretts­laks, sier di­rek­tør for helse og kva­li­tet i Fiske­ri- og hav­bruks­næ­rin­gens lands­for­ening, Hen­rik Sten­wig, til VG.