Advarer databrukere mot «politivirus»

Data­bru­ke­re som blir bedt om å be­ta­le en bot for å ha be­gått ulov­lig­he­ter på in­ter­nett, er tro­lig for­søkt lurt av vi­rus-ma­ke­re.

 Data­vi­ru­set arter seg som en til­syne­la­ten­de au­ten­tisk mel­ding fra po­li­ti­et som låser data­ma­ski­nen og sier det er opp­da­get lov­brudd som ulov­lig ned­las­ting av film, mu­sikk og por­no­gra­fi eller spred­ning av virus.

- For å få til­ba­ke kon­troll over PC-en din blir du bedt om å be­ta­le en bot. Dette er ett av flere fers­ke ek­semp­ler på så­kalt gis­sel-pro­gram­vare. Spred­nin­gen kan skje på en rekke for­skjel­li­ge måter, in­klu­dert nett­si­der, epost og fil­de­ling, opp­ly­ser pro­dukt­di­rek­tør Arne Upp­heim i anti­vi­rus­sel­ska­pet Nor­man Safe­ground.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dår­lig en­gelsk og norsk er ikke all­tid nok for å iden­ti­fi­se­re hacke­re. Nå pre­sen­te­res bru­ker­ne med vel­de­sig­net inn­hold, godt språk, re­el­le lo­go­er og gjer­ne med lo­ka­le til­pas­nin­ger. De ut­nyt­ter også ny­hets­bil­det ky­nisk for å lure nett­bru­ke­re, for ek­sem­pel gjen­nom å spil­le på ter­ror­hen­del­se­ne i Bos­ton, fort­set­ter han.