Abortgrensen senkes i Sverige

Det står nå klart at det blir en senking av abortgrensen i Sverige, fra 22. til 21. uke. Årsaken er at for tidlig fødte barn stadig reddes tidligere.

Samtidig hevder barneleger i Uppsala at de har reddet barn som er født i 20. uke.
Grensen for sene aborter vil bli senket med en uke, fra 22. til 21. uke. Den svenske gynekologforeningen og Den svenske barnelegeforeningen har begge meddelt "Socialstyrelsen" at de ønsker en senkning med en uke, opplyste Den svenske avisen Dagens Nyheter sist søndag. Siden man klarer å redde livet stadig tidligere på for tidlig fødte barn, nå helt ned i 22. svangerskapsuke, har Socialstyrelsens rettslige råd sagt at de vil senke abortgrensen. Og de svenske gynekolog- og barnelegeforeningene har nå tilkjennegitt sine synspunkter. Og de er enige om at en senkning med en uke er passende.
Jens Schollin, ordfører i barnlegeforeningens neonatalavdeling sier det slik:

- Vi anbefaler en senkning med en uke. Vi må ta hensyn til kvinnen og hennes situasjon, og derfor bedømmer vi at man ikke skal senke grensen ytterligere i dag, sier Schollin til Dagens Nyheter.

"Utilstrekkelig senkning"
"Ja til Livet" ser positivt på beskjeden om en senkning, men mener at en uke er en altfor liten endring.
- I lys av feilmarginen er det selvfølgelig helt utilstrekkelig med en senkning på én eneste uke, og en ny justering bør komme ganske snart. Ellers kan vi risikere at vi tillater abort på barn som ville ha overlevd en nedkomst samme dag, sier Tomas Seidal, ordfører i "Ja til Livet" og overlege ved Karlstad Sentralsykehus.
- Det viktige med denne avgjørelsen er at man har vist seg rede til å begynne å tilpasse loven etter den økte kunnskapen vi har fått om det ufødte barn etter at abortloven kom til, sier Seidal.

"Etisk komplisert"
Som jordmor er det selvfølge vanskelig å medvirke ved sene aborter den ene dagen, for så neste dag å være med og kjempe for å redde livet på et for tidlig født barn. Dagens Nyheter har intervjuet noen som befinner seg i den situasjonen.
- Man må ha gjort opp med seg selv om at man synes disse abortene er i orden, sier Anne Sundell, jordmor ved Karolinska sjukhuset.
- Det er klart man blir berørt, men som helsepersonell venner man seg til å takle forskjellige situasjoner. Det jeg kan føle når jeg ser fostret, er hvor urettferdig livet er, at det måtte ende på denne måten for den lille. Men livet er jo urettferdig.

Viveca Odlind, sjef ved Karolinska sjukhusets kvinneklinikk synes abortspørsmålet er etisk komplisert:
- Både for kvinnen som skal gjennomgå aborten og for sykepersonalet som skal utføre den. Og for samfunnet som skal holde ut med at aborter skjer i et opplyst samfunn, sier hun.

David Högfeldt