Abbas ber Hamas godta fredsforslag

Palestinernes president Mahmoud Abbas åpner for folkeavstemning hvis ikke Hamas godtar et nytt, palestinsk forslag til fredsavtale med Israel.

Abbas kom med utspillet under et todagers krisemøte i Ramallah mellom ulike palestinske grupper. Møtet har fått merkelappen? nasjonal dialog?, og er et forsøk på å dempe en dyp politisk splittelse og å hindre at det bryter ut borgerkrig i de palestinske områdene. Torsdag kom det til nye sammenstøt mellom gruppene.

Det palestinske fredsforslaget er utarbeidet av ledende medlemmer av Hamas, Fatah og Islamsk hellig krig som sitter fengslet i Israel. Det åpner for en fredelig løsning på konflikten med Israel via forhandlinger. Forutsetningen er at Israel trekker seg helt ut av Vestbredden, som landet har kontrollert siden 1967.

Forslaget går også inn for en samlingsregjering og en uavhengig palestinsk stat på Vestbredden og Gaza med hovedstad i Jerusalem. De palestinske flyktningene skal ifølge planen få rett til å vende tilbake til sine tidligere hjem i Israel. Motstanden mot okkupasjonen skal fortsette innenfor områdene som ble okkupert av Israel i 1967, noe som åpner for at angrep inne i områdene som var israelske før 1967, kan ta slutt, skriver BBC.

Ti dagers frist

Abbas gir Fatah og Hamas en frist på ti dager for å bli enige om en fredsplan. Hvis partene ikke blir enige, vil folkeavstemningen om forslaget holdes i begynnelsen av august, kunngjorde Abbas ifølge Reuters.

Det er ventet at Israel vil ha sterke motforestillinger mot flere av punktene i fredsforslaget. Landet planlegger nemlig å opprettholde flere store bosetninger på Vestbredden, og anser Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». At palestinske flyktninger skal kunne flytte tilbake til Israel, er tidligere blitt avvist av en rekke israelske regjeringer.

Israelske tjenestemenn ville torsdag ikke kommentere forslaget. Flere palestinske fraksjoner, deriblant Fatah, støtter forslaget, mens lederne i Hamas foreløpig ikke har gitt det støtte.

Abbas var imidlertid raskt ute med å understreke at folkeavstemningen ikke var ment som en trussel mot Hamas.

Nye trefninger

Bare timer etter at fredssamtalene begynte torsdag, skjøt tilhengere av Fatah og Hamas mot hverandre på Gazastripen. Fem sikkerhetsfolk som støtter Fatah, ble såret, en av dem kritisk.

Skuddvekslingen begynte da sikkerhetsfolk kom tilbake fra begravelsen til Nabil Hodhod, en palestinsk sikkerhetssjef som ble drept av en bilbombe onsdag. Partene beskylder hverandre for å ha startet skytingen.

Ti personer er blitt drept i sammenstøt mellom de to gruppene siden begynnelsen av denne måneden.

Skeptisk Hamas

Noen av Hamas-lederne sa de ikke hadde noe imot en mulig folkeavstemning, men kritiserte Abbas for å fastsette betingelsene før «den nasjonale dialogen» hadde kommet skikkelig i gang.

? Vi er ikke redde for en folkeavstemning, valget var en folkeavstemning, og flertallet valgte oss, sier talsmann for Hamas og medlem av palestinernes lovgivende forsamling, Salah al-Bardaweel.

Hamas-ledere på Gazastripen, hvor Hamas står sterkest, kom med skarp kritikk av den palestinske presidenten.

? Dette er et forsøk fra Abbas på å forskuttere utfallet av dialogene, og å presse oss til å godta hele forslaget slik det er presentert, sa en av Hamas' talsmenn, Sami Abu Zuhri.

Islamsk hellig krig, som har gjennomført flere selvmordsbombinger de siste ukene, sier de støtter forslaget, men vil ikke ha noen folkeavstemning.

©NTB