Leder av redaksjonskomiteen, Rigmor Aasrud, taler på Arbeiderpartiets landsmøte på Folkets Hus, Oslo Kongressenter søndag. Foto: Erlend Aas, Scanpix/Scanpix

- Aasrud setter statskirke-forliket på spill

- Kirkestatsråd Rigmor Aasrud (Ap) setter hele statskirkeforliket på spill med forvirrende uttalelser om når reformen skal settes ut i livet.

Det mener kirkepolitisk talskvinne Bente Thorsen i Fremskrittspartiet.
Hun viser til at Aasrud i forbindelse med Kirkemøtet i Tønsberg forrige uke uttalte at «lav deltakelse i kirkevalgene kan føre til at grunnlovsendringene som skal løsne båndene mellom kirke og stat, ikke blir gjennomført neste år. Det er ikke sikkert at deltakelsen i neste kirkevalg blir god nok».
- Dette reagerer jeg veldig sterkt på. Kirkestatsråden gikk først ut og ville forkorte reformperioden med et år og i neste omgang sår hun tvil om at hun mener og vil i stedet utsette det hele.
- Kirkeforliket sier ikke noe om hvor stor deltagelsen ved kirkelige valg skal være, men at det skal være mulig for flere å delta. Det er blitt fulgt opp.
- At ikke valgdeltagelsen er ennå større, betyr at mange er fornøyde med kirken slik den er, og derfor ikke ser nødvendighet av å delta ved et valg, påpeker Thorsen overfor Dagen.

Skjørt forlik

Stortingsrepresentanten fra Karmøy minner om at statskirkeforliket i Stortinget er et et meget skjørt forlik ikke minst fordi noen ville tviholde på statskirken.
- Statsråden må forholde seg til statskirkeforliket slik det foreligger ellers risikerer vi at det går i stykker før vi har fått saken endelig i havn, sier Bente Thorsen.
Nå forlanger hun at Rigmor Aasrud kommer på banen og sier hva hun egentlig mener og at hun slutter å så tvil om det som allerede er vedtatt.

Fakta: Statskirkeforliket
• Samtlige partier på Stortinget samlet seg om en forlik om statskirkeordningen 9. april 2008.
• Forutsetningen for oppløsningen av statskirken var større deltagelse ved kirkelige valg.
• I forliket heter det at «I samarbeid med Den norske kirke skal det gjennomføres en demokratireform, slik også Kirken har tatt til orde for, slik at kirkens organer får en sterkere demokratisk legitimitet og forankring hos kirkemedlemmene.
• Det står også at «Reformen skal inneholde etablering av reelle valgmuligheter, økt bruk av direktevalg og kirkevalg samtidig med offentlige valg.»
DAGEN