Å tenke rett

3. Joh. v. 2: «Du elskede! Jeg ber om at du må ha det godt i alle ting og være ved god helse, slik som også din sjel har det godt.» Dette er ikke bare Johannes´ ønske for sine brødre, men det er også Guds ord og Den Hellige Ånds tiltale i ditt liv.

Gud vil at det skal stå bra til med sjelen din. Sjelen din er følelsene, viljen og forstanden din. Du blir født på nytt i din ånd, og så begynner arbeidet med å frelse din sjel. Frelsen er ikke bare noe som er gjort, men noe som stadig pågår i våre liv.
Den frelsen som stadig pågår i livet ditt, selv etter at du er blitt frelst, gjelder sinnet og tankelivet.
Gud vil at vi skal være i stand til alt godt verk - at vi skal være mangfoldige og ikke bare ha ett bein å stå på. Noen ganger legger vi vekt på én ting, og den blir så viktig at alt annet forsvinner. Men vi trenger mye, vi trenger å være i stand til alt. Du trenger salvelse over ditt liv, du trenger åpenbaringer og syner, drømmer og visjoner. Men etter et sterkt møte med Gud der han har grepet inn i livet ditt, trenger du også beskyttelse i sinnet ditt.
Hvis du ikke er beskyttet i sinnet vil du miste det du har fått. Når du kommer ned fra fjellet der Gud har rørt ved deg, vil hverdagen komme imot deg med full styrke, og du kan lett miste alt sammen.
Gud vil ikke bare helbrede kroppen din og gi deg salvelse til kraftgjerninger. Han vil ikke bare at ditt indre menneske skal vokse seg sterkt. Han vil også at det skal stå bra til med sjelen din - det vil si tankene dine.
Vi tenker alle feil en gang i blant. Det var i din ånd du ble født på nytt, ikke i din sjel. Hjertet ditt ble omskapt, men alle tankene dine ble ikke umiddelbart nye. Etterhvert vil Jesus virke i deg og forandre dine tanker. Men når tankene dine er viktige og dyrebare for deg er det vanskelig for Jesus å forandre dem.

Kristi sinn
Her er noe jeg tror vil være til hjelp for deg i de stundene da du føler deg ensom, og alt ikke er like vidunderlig som på et herlig møte på søndag formiddag. Den rettferdige skal leve av tro. Det gjelder alle dager, hele uken. Vi lever ikke av møter, men av tro.
Fil.2:5: «La dette sinn være i dere, som også var i Kristus Jesus.» Det første vi tenker på da er ofte at Jesus var snill, blid og ydmyk, og så prøver vi å være sånn. Men da har vi ikke helt forstått hva Paulus mener.
Måten Jesus var på da han vandret på jorden henger nøye sammen med hvem han er. Hans person gjenspeiler seg i hans tankegang. Du skal forholde deg til sinnet ditt slik Jesus forholdt seg til sitt sinn. Slik Jesus tenkte, skal du tenke. I det naturlige greier vi det ikke, men 1. Korinterbrev sier at vi har Kristi sinn. Du har fått Kristi sinn og har ved Den Hellige Ånd fått muligheten til å tenke som Jesus!
Fil.2:4 sier: «Ingen må bare se på sitt eget, men enhver må også ha de andres gagn for øye.» Jesus tenkte ikke på seg selv. Han tenkte på andre. Han var guds -sentrert og menneskesentrert, men ikke selvsentrert. Du har sikkert merket en eller annen gang at du var selvsentrert i din måte å tenke på. Vårt tankeliv er faktisk i stor grad bygd rundt oss selv - våre opplevelser, følelser og erfaringer.
Jesus vet dette. Han viser hvem han er gjennom det han sier, han sier det han tenker og han tenker det han får fra Gud. Hvis du skal ha det samme sinn som Jesus og tenke som ham, betyr det at du må finne ut hvordan han tenker. Det får du vite ved å lese evangeliene.
Når du gjør det og studerer Jesus tankegang vil du se at Jesus alltid agerer annerledes enn disiplene. Disiplene tenker på en måte, og Jesus på en annen.

Feil tanker
Jesus arbeidet med disiplene i tre og et halvt år for at de skulle forandre sin måte å tenke på.
Dette er mer enn en preken - det er et livsvarig prosjekt. Vi har alle problemer med vår tankegang, og vi kan alle få seier. Men det kommer ikke gjenom håndspåleggelse i et møte. Selv om du ser klart og tenker riktig når du er i herligheten på forklarelsens berg, kan det hende at du, som Peter tenker mennesketanker når du kommer ned igjen, og ikke Guds tanker. Peter kunne tenke feil, akkurat som du og jeg, selv om han hadde et rett hjerte.
Hvis du har Jesus i hjertet ditt er du frelst. Men uten undervisning om rettferdighet blir frelsesvissheten svak, og du vil søke trygghet i en predikant, en virksomhet eller noe annet. Livet blir utrygt.
Men når åpenbaringen om at du er et Guds barn - at du har fått Den Hellige Ånd, at du er elsket og at Gud er på din side - får slå rot i sjelen din, slapper du av. Du blir trygg som kristen og vet at du kan høre Den Hellige Ånd tale.
Du som har barn kaster ikke ut barnet ditt av familien selv om det skulle komme til å gjøre en feil. Alle barn gjør feil. Som et Guds barn kan du også gjøre feil. Kanskje du har tenkt feil, gjort et dumt impulskjøp eller noe annet galt. Men du blir ikke kastet ut av den grunn. Hele livet ditt blir ikke dømt nedenom bare fordi du har gjort en feil.
Hvis du ser på de mest fremgangsrike menneskene i verden eller på enkelte predikanter, ser du at de til tider har gjort katastrofale ting. Livet var ikke slutt av den grunn. Av feilene lærer vi at vi ville så vel, men tenkte feil. Derfor trenger vi å tenke på nytt - tenke annerledes.
Rom. 12:2: «Og skikk dere ikke lik denne verden, men bli forvandlet ved at deres sinn fornyes, så dere kan dømme om hva som er Guds vilje: Det gode, det som han har behag i, det fullkomne.» Dette er et vidunderlig vers. Det sier nemlig at du og jeg kan komme inn i Guds fullkomne vilje! Det går an å komme rett inn i fylden av Guds vilje. Men veien dit begynner i vers 1, med at vi fremstiller våre legemer som hellige offer for Gud. Og så skal vi ikke tilpasse oss denne verden, som vi har så lett for, men i stedet la Den Hellige Ånd fornye vårt sinn, slik at vi med Den Hellige Ånds hjelp kan forandre tankene våre.

Jesus stiller krav
Gud vil hjelpe deg til å komme ut i fylden av det han har for deg. Ikke bli skuffet, gi ikke opp og bli ikke blasert. Slik et menneske tenker, slik er det. Du kan si en ting, men tenke noe annet - og det kommer inn en undertone som avslører deg. Gud vil få bort undertonen ved å forandre vår tankegang.
Det er tankelivet som skiller oss mennesker fra dyrene. Vi er spesielle vesener i Guds skaperverk. Vi har selvbevissthet, vi kan formulere tanker og er på den måten skapende. Vi er skapt til å være som Gud.
Verden har formet oss på forskjellige måter, og vårt kjød har en tendens til å gå sin egen vei, til å synde. Bibelen sier at før du ble frelst var du formørket og fordervet i din forstand. Og alle gamle tankemønstre forsvinner ikke automatisk når du blir frelst. Noe nytt har kommet, men du og jeg går fortsatt og bærer på gamle tanker, enten vi vil godta det eller ei.
Alle vil vi ha et møte med Jesus, men han vil ikke ha et møte med deg - han vil forvandle deg! Har du noen gang blitt provosert og forstyrret av andre menneskers fremgang, kunnskap eller fortreffelighet? Vi reagerer ofte negativt når vi ser at andre overgår oss. Vi liker det ikke når andre stiller krav til våre liv.
Vi søker alltid det enkleste, det som passer vårt kjød slik at vi slipper å forandre oss. Vi vil at Gud skal gjøre det for oss likevel. Men Gud er ikke slik. Han vender ikke om, han trenger ikke å bytte tanker - det er vi som må vende om og skifte tanker.
Vi tenker ofte på omvendelse som en følelsesmessig opplevelse. Det kan det være, men omvendelse slik Bibelen beskriver det, er en forandring av tankene dine som følge av en forandret natur. Når du blir frelst har du ikke lenger din selviske natur. Du har Jesus i hjertet og nå må du begynne å forandre din måte å tenke på.
Gud er veldig barmhjertig og tålmodig med oss, men han arbeider intensivt med dette området i vårt liv. Vi preges av vår oppvekst mer enn vi aner. Men du kan ikke skylle på foreldre eller kamerater - det å skylle på andre er også en del av den tankegangen vi må forandre på.
Du er ikke en tilfeldighet eller en hjelpeløs brikke - et offer for en konspirasjon. Du og jeg er vanlige mennesker, skapt av Gud. Det betyr at vi har fornuft, følelser og vilje. Vår vilje medfører at vi er moralsk ansvarlige for våre handlinger og for hvordan vi reagerer på andres handlinger. Vi har ansvar for det vi sier, tenker og gjør. Og ditt liv er ditt ansvar.
Vi har en kjødelig natur og en åndelig natur. Rom. 8:6 sier: «For kjødets sinnelag er død, men Åndens sinnelag er liv og fred.» Det finnes et sinnelag som er koblet sammen med det åndelige livet, som er befruktet av Den Hellige Ånd.
Det finnes tanker som er destruktive, negative, selvsentrerte, motløse og håpløse. Det finnes andre tanker som er lyse, herlige og optimistiske. Verden liker ikke optimisme og positive tanker. Det kommer av at verden ikke forstår seg på Gud. Denne verdens vesen kommer fra syndefallet. Da Gud kom til Adam skyldte Adam på andre. Han forsvarte synden han hadde falt i, og det som nå var blitt hans natur kom ut av ham. Han var falt i synd og ble fylt av død og frykt.
Frykt ble plantet i menneskets sinn i syndefallet. Mennesket er ikke skapt til å frykte - det er skapt til å tro på Gud. Gud skapte mennesket - ånd, sjel og kropp - og Guds mål er at sinnet skal være koblet til hjertet, der Guds Ånd bor. Sinnet skal være et kreativt sted der livet formes og alt du gjør har sitt opphav.