- 91 prosent sannsynlig med blåblå valgseier

Be­reg­nin­ger fra Norsk Regne­sen­tral viser at det er 91 pro­sents sann­syn­lig­het for et blå­blått fler­tall ved høs­tens valg. De rødgrøn­ne har under 5 pro­sents sjan­se til å vinne.

Pro­gno­sen fraNorsk Regne­sen­tral er ut­ar­bei­det på bak­grunn av tid­li­ge­re me­nings­må­lin­ger fra stor­tings­val­ge­ne i 2005 og 2009. Fors­ker­ne mener denne pro­gno­sen er mer pre­sis enn van­li­ge me­nings­må­lin­ger, skri­ver Af­ten­pos­ten.

Den sta­tis­tis­ke mo­del­len som er brukt, skal gi en pro­gno­se for hva det fak­tis­ke valg­re­sul­ta­tet blir, ikke hva folk sier de ville stemt hvis val­get var i mor­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Gitt at mo­del­len stem­mer, mener vi det er minst 90 pro­sent sann­syn­lig­het for at par­ti­ene får de an­tall man­da­ter som in­ter­val­le­ne våre angir, sier se­nior­fors­ker Cla­ra-Ceci­lie Günther ved Norsk Regne­sen­tral.

Pro­gno­sen viser atHøyre ogFrp vil få minst 84 man­da­ter alene, og sann­syn­lig­he­ten er stor for mel­lom ett og ni man­da­ter til.

Be­reg­nin­ge­ne slår også fast atSV vil havne under sperre­gren­sen og kun få én re­pre­sen­tant inn på Stor­tin­get.

Iføl­ge Norsk Regne­sen­tral er pro­gno­sen ba­sert på en for­enk­let ver­sjon av den sta­tis­tis­ke mo­del­len den ame­ri­kans­ke sta­tis­ti­ke­ren Nate Sil­ver har hatt stor suk­sess med.

I pre­si­dent­val­get i 2012 fikk han rett i hvem av kan­di­da­te­ne som ville vinne i alle de 50 ame­ri­kans­ke del­sta­te­ne. Under val­get i 2008 fikk han rett i 49 av 50 sta­ter. (©NTB)