9 av 10 Oslo-kvinner dropper fastlegen ved abort

Hver dag snakker abortkoordinatorene på Oslo universitetssykehus med 10-15 kvinner som vil ha hjelp til abort. I hovedstaden tar 9 av 10 kvinner direkte kontakt med sykehuset i stedet for fastlegen, skriver Aftenposten.

Det betyr at tenden­sen i Oslo er ster­ke­re enn el­lers i lan­det, der to av tre kvin­ner opp­sø­ker syke­hu­set i ste­det for fast­le­gen.

- Unge kvin­ner er flin­ke til å finne fram på net­tet. De snak­ker seg imel­lom, og mange vet om dette til­bu­det, det har jo ek­sis­tert i mange år, sier abort­ko­or­di­na­tor Eld­bjørg Le­seth ved Oslo uni­ver­si­tets­syke­hus tilAf­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer ef­fek­ti­vi­tet og lite kjenn­skap til egen fast­le­ge blir nevnt som mu­li­ge teori­er for hvor­for kvin­ne­ne tar di­rek­te kon­takt med syke­hu­set. Li­ke­vel mener all­menn­lege­le­der i Lege­for­enin­gen, Kari Sol­li­en, at abort­sø­ken­de bør gå til fast­le­gen først.

- Det kan være ting i syke­his­to­ri­en som er vik­tig og nyt­tig for gy­ne­ko­lo­gisk av­de­ling å vite før abor­ten, og som bør med i en hen­vis­ning. Dette kan for ek­sem­pel være bi­virk­nin­ger av medi­si­ner, eller re­ak­sjo­ner på nar­ko­se, sier hun.

Helse­mi­nis­ter Bent Høie er over­ras­ket over an­de­len kvin­ner som går uten­om fast­le­gen når de øns­ker abort.

- Dette viser jo at vel­dig mange kvin­ner be­nyt­ter seg av den sole­kla­re ret­ten de har til å be om abort. Det viser også at fast­le­ge­nes rolle er noe over­dre­vet i de­bat­ten. Men det rok­ker ikke ved saken om at kvin­ner som øns­ker en sam­ta­le med fast­le­gen, skal vite om ved­kom­men­de har re­ser­vert seg på for­hånd, sier han.

NTB