En dukke som skal forestille Adolf Hitler står utstilt på et museum i St. Petersburg i Russland. Onsdag er det 80 år siden Hitler og hans nazister kom til makten i Tyskland. Mange tyskere forbinder ikke noe særlig med dagen, men historikere framholder at den var en milepæl på veien mot andre verdenskrig og mot massedrapene på jøde, homofile og andre forfulgte grupper. Foto: Aleksander Demjantsjuk / Reuters / NTB scanpix

80 år siden Hitler kom til makten

En av de mest skjelsettende datoene i det 20. århundre.

Ons­dag er det 80 år siden Adolf Hit­ler og hans na­zis­ter kom til mak­ten. Det ble star­ten på et tolv år langt skrekk­vel­de som førte til masse­drap på jøder og ver­dens­om­spen­nen­de krig.

Hit­ler var et hen­syns­løst makt­men­nes­ke som skjul­te psy­ko­pa­tis­ke trekk bak det som - iføl­ge folk som traff ham - kunne være et sjar­me­ren­de ytre. Hans opp­his­se­de taler fa­sci­ner­te til­hø­rer­ne, han tålte ikke kri­tikk og langt mind­re åpen op­po­si­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Da­to­en 30. ja­nu­ar 1933 er en av de mest skjell­set­ten­de i det 20. år­hund­re, mener den tyske his­to­ri­ke­ren Volkhard Knig­ge.

- Hvis man ikke kjen­ner for­his­to­ri­en, kan man hel­ler ikke for­stå na­zis­te­nes for­bry­tel­ser, sier han.

Kor­po­ral

Adolf Hit­ler, som ble født i 1889, hadde ingen ly­sen­de mi­li­tær kar­rie­re under førs­te ver­dens­krig, der han opp­nåd­de å bli kor­po­ral i den bay­ers­ke hæren. Han ble såret og fikk or­de­nen Jern­kor­set av førs­te klas­se, men var ikke po­pu­lær blant sine med­sol­da­ter.

Krigs­ti­den og Tysk­lands ne­der­lag kom til å prege ham sterkt. Etter kri­gen gikk han inn i et høyre­ori­en­tert små­par­ti, som han fikk om­døpt til Tysk­lands Na­sjo­nal­so­sia­lis­tis­ke Ar­bei­der­par­ti (NSDAP) - parti­nav­net var opp­rin­nel­sen til ordet «na­zis­tisk».


LES OGSÅ:
Strikker selbuvotter med hakekors

I 1923 gikk Hit­ler og noen av hans ka­me­ra­ter til væp­net an­grep mot et po­li­tisk møte i München, en epi­so­de som ble kjent som «øl­kjel­ler­kup­pet». Mens han sonet en feng­sels­straff for dette, skrev Hit­ler førs­te del av sin ideo­lo­gis­ke pro­gram­er­klæ­ring «Mein Kampf» (min kamp).

Krise

Børs­krak­ket i USA i 1929 ram­met også Tysk­land svært hardt. Lan­det ble kas­tet ut i øko­no­misk krise og mil­lio­ner mis­tet ar­bei­det. Mis­nøy­en for­ster­ket de høyre­po­pu­lis­tis­ke strøm­nin­ge­ne i Tysk­land, og NSDAP voks­te kraf­tig.

Ved val­get på ny na­sjo­nal­for­sam­ling i 1930 fikk NSDAP over 18 pro­sent av stem­me­ne og ble nest størs­te parti i Riks­da­gen i Ber­lin. I det neste val­get to år se­ne­re økte na­zis­te­ne sin opp­slut­ning til 37,4 pro­sent og ble størst av par­ti­ene i na­sjo­nal­for­sam­lin­gen.


LES OGSÅ:

Berlusconi hyllet Mussolini under Holocaustmarkering

Hit­ler frid­de både til mas­se­ne og til de mek­ti­ge le­der­ne for Tysk­lands in­du­stri og øv­ri­ge næ­rings­liv. 30. ja­nu­ar 1933 ut­nevn­te Tysk­lands pre­si­dent, den tid­li­ge­re øverst­kom­man­de­ren­de fra førs­te ver­dens­krig Paul von Hin­den­burg, Hit­ler til re­gje­rings­sjef med tit­te­len riks­kans­ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ble en skjebne­svan­ger dag for Tysk­land og for res­ten av ver­den. Den sterkt anti­se­mit­tis­ke Hit­ler ble po­li­tisk ene­vel­dig, gikk til enorm opp­rust­ning og slo inn på veien mot andre ver­dens­krig og ho­lo­caust. (©NTB)