KOSTBART: Fjoråret var et spesielt kostbart år når det gjelder naturkatastrofer. 2011 begynte ille med flom i Australia. Bildet viser en kvinne som fjerner mat fra et ødelagt kjøleskap i Brisbane i Australia. Illustrasjonsfoto: Tim Wimborne, Reuters

780 milliarder kroner

Det er kostnaden for naturkatastrofene i fjor, i følge det tyske assuranseselskapet Munich Re AG. 

Det er nyhetstjenesten Factiva som melder dette. Totalsummen gjør at fjoråret blir blant de seks dyreste årene for forsikringsbransjen siden 1980. Av fjorårets materielle tap var 222 milliarder forsikret.

Munich Re AG, som er en bedrift som forsikrer andre forsikringsselskaper, har registrert 950 naturkatastrofer i 2010, et tall som ligger godt over gjennomsnittet på 785 for siste tiårsperiode. Det er særlig jordskjelvet i Haiti og oversvømmelsene i Pakistan og Kina som drar opp skadeomfanget. Disse tre katastrofene alene kostet 295.000 mennesker livet.

Klimaendringer

Ifølge det franske nyhetsbyåret AFP er det høye antallet naturkatastrofer som skyldes været, med på å bekrefte indikasjonene om pågående klimaendringer sammen med rapporter fra alle verdensdeler om økte temperaturer.

Forrige gang man noterte et så høyt antall dødsofre som følge av naturkatastrofer var i 1983 da 300.000 omkom, de fleste på grunn av matmangelen som rammet Etiopia.

AP skriver at 2010 ble en av de heftigste orkan-sesongene de siste hundre årene, men at de fleste holdt seg over åpent hav. 19 tropiske sykloner fikk eget navn og 12 av disse bygde seg opp til orkans styrke.

Telegrambyrået viser også til utbruddet i den islandske vulkanen Eyjafjällajøkull i april. Selv om utbruddet førte til få direkte skader, kostet avbruddet i transport av forsyninger og viktige varer til industrien «milliarder av dollar».