683 personer dømt til døden i Egypt

En dommer i Egypt har dømt 683 personer til døden, blant dem lederen for Det muslimske brorskap, Mohamed Badie, opplyser advokater til nyhetsbyrået AFP.

Alle de dømte er påståtte islamister og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

Samtidig har den samme dommeren opphevet dødsdommene mot 492 av 529 personer som for få uker siden ble dømt til døden av den samme dommeren. De fleste dødsdommene er omgjort til livsvarig fengsel, ifølge rettskilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sikkerhetskilder sier til nyhetsbyrået Reuters at mandagens dødsdommer mot de 683 Mursi-tilhengerne er rådgivende.

Drap på politimann

Alle de om lag 1.200 angivelige islamistene er tiltalt i forbindelse med protester mot det militærstøttede regimet i den sørlige provinsen Minya 14. august i fjor.

En politimann ble drept under demonstrasjonene, og tiltalen lyder på drap og forsøk på drap.

Samme dag drepte politiet hundrevis av Mursi-tilhengere under sammenstøt som brøt ut i Kairo etter at sikkerhetsstyrker rev en protestleir.

Den summariske rettergangen i mars er blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsforkjempere. Det er ventet lignende kritikk mot mandagens rettergang.

Mange på flukt

Kun om lag 50 av dem som ble dømt til døden mandag, sitter i varetekt. De andre er enten løslatt mot kausjon eller er på flukt fra regimet.

Mursi ble avsatt i et militærkupp i juli i fjor. Han sitter nå fengslet og er anklaget for blant annet medvirkning til drap på demonstranter mens han satt som president.

Det muslimske brorskapet er stemplet som en terrororganisasjon av Egypts nye regime.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)

Les også
- 529 dømt til døden i Egypt