59 drept i kjøpesenteret i Nairobi

Ke­nyas innenriksminister, Joseph Ole Lenku, sier minst 59 men­nes­ker er drept og 1000 personer evakuert etter an­gre­pet mot West­gate-kjøpe­sen­te­ret i Nai­ro­bi.

- Det er fortsatt gisler i kjøpesenteret, og det gjør operasjonen vanskelig, sier innenriksminister Joseph Ole Lenku.

Søn­dag morgen på­gikk fort­satt ope­ra­sjo­nen for å på­gri­pe an­gri­per­ne, som etter hvert ble om­rin­get i et su­per­mar­ked inne i kjøpe­sen­te­ret. Jour­na­lis­ter er bedt om ikke å sende li­ve­sen­din­ger fra inne i sen­te­ret for ikke å for­styr­re ope­ra­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi skal over­vin­ne ter­ro­ris­men, sa Ke­nyat­ta i en TV-tale lør­dag kveld og opp­ford­ret det ke­ny­ans­ke fol­ket til å stå sam­let.

Han sa han kunne føle med dem som har mis­tet ven­ner og slekt­nin­ger fordi han selv har mis­tet nære fa­mi­lie­med­lem­mer i an­gre­pet.

Det skal også være mange ut­len­din­ger blant de drep­te og skad­de på kjøpe­sen­te­ret, som er po­pu­lært i den uten­lands­ke ko­lo­ni­en i Nai­ro­bi.

Nors­ke i god be­hold

Fire nors­ke mi­sjo­næ­rer, to fra Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band og to fra Oslo Krist­ne Sen­ter, be­fant seg i kjøpe­sen­te­ret under an­gre­pet og slapp fra det i god be­hold. Uten­riks­de­par­te­men­tet kan fore­lø­pig ikke be­kref­te an­tal­let nord­menn som var til stede i kjøpe­sen­te­ret da ter­ro­ris­te­ne gikk til an­grep.

- Vi har job­bet med denne saken kon­ti­nu­er­lig gjen­nom dagen og har vært i fort­lø­pen­de kon­takt med vår am­bas­sa­de i Nai­ro­bi. Vi har også vært i kon­takt med nors­ke stats­bor­ge­re som har vært in­volvert, sier kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Kje­til Else­bu­tan­gen i Uten­riks­de­par­te­men­tet til NTB.

Fransk­menn og ca­na­diere

Ely­see-pa­las­set i Paris be­kref­ter at to fransk­menn er drept, og USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry sier at kona til en uten­landsk an­satt ved det ame­ri­kans­ke bi­stands­or­ga­net USAID, døde.

USAs uten­riks­de­par­te­ment sier de kjen­ner til at flere ame­ri­ka­ne­re er blant de skad­de.

To ca­na­diere, blant dem en kvin­ne­lig di­plo­mat, er også drept, opp­ly­ser stats­mi­nis­ter Step­hen Har­per i en presse­mel­ding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den bri­tis­ke uten­riks­mi­nis­te­ren Wil­liam Hague sier at bri­tis­ke stats­bor­ge­re uten tvil har vært til stede under an­gre­pet, og at den bri­tis­ke am­bas­sa­den i Nai­ro­bi ar­bei­der ak­tivt for å lo­ka­li­se­re bri­ter som er be­rørt.

Svens­ker uskadd

Svensk TV SVT mel­der at et svensk ek­te­par med sin to­åri­ge sønn red­det seg ved å låse seg inne på et rom med 150 andre men­nes­ker.

En annen svensk kvin­ne som var på par­ke­rings­plas­sen på taket, gjem­te seg på gul­vet i bilen sin sam­men med sin dat­ter og sjå­før mens det ble skutt uten­for.

Den so­ma­lis­ke isla­mist­grup­pen al-Sha­ba­ab har tatt på seg an­sva­ret for an­gre­pet, og har av­vist for­hand­lin­ger.

(©NTB)

Les også
Fire norske misjonærer reddet ut fra kjøpesenteret i Nairobi
Les også
- Vi har en sikkerhet om det skulle gått galt