Prideparaden går fra Grønland til Spikersuppa i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

50.000 gikk i Pride-parade i Oslo

Lørdag ettermiddag gikk Norges største feiring av skeiv kjærlighet av stabelen i Oslo. 50.000 mennesker deltok, ifølge arrangøren.

Den såkalte Prideuken, som ble sparket i gang forrige fredag, ble lørdag avsluttet med en parade gjennom Oslos gater.

Statsminister Erna Solberg (H) ledet an i paraden, sammen med blant andre festivalsjef Fredrik Heyer i Oslo Pride og ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De bar blomsterkranser som var laget av elever fra en videregående skole i Oslo.

– Dette er en festdag. Det er kjærlighet som feires, og det viser vårt åpne Norge, sier Solberg til NTB.

Statsministeren legger imidlertid til at det fortsatt er utfordringer på dette området.

– Den seksuelle oppvåkningen og identitetsforståelsen til barn og unge er kanskje det mest krevende. Dette vet vi når vi for eksempel ser unge som begår selvmord fordi de annerledes, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) gjør seg klare for å delta i Oslo Pride. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Deltakerrekord

Oslo Pride arrangeres av hundrevis av frivillige i FRI Oslo og Akershus.

Det deltok ifølge arrangøren 50.000 mennesker i årets parade. Det er ny rekord. I tillegg var det 270.000 mennesker som så på.

– I Oslo viser vi dag at Oslo vil være en raus og inkluderende by med plass til alle. Det er en stor festdag som markerer frihet og kjærlighet, men også at det er 50 år siden det første opprøret ved Stonewall, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen.

I år ventes 4 millioner besøkende til World Pride i New York, som også skal markere 50-årsjubileet til Stonewall-opprøret i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Borgen mener at det fortsatt er mye jobb gjenstår før alle får lov til å leve ut sin legning.

– Det er fortsatt mange som syns det er vanskelig, ikke minst også blant minoriteter. Derfor er denne dagen så viktig, for å vise at det er stor enighet om at folk skal få leve ut sin kjærlighet, sier Borgen.

Torsdag denne uken besøkte også kronprinsparet Pride Park i Oslo. Det var første gangen de besøkte arrangementet. I fjor hadde paraden rundt 40.000 deltakere og 200.000 tilskuere.