- 40 islamister drept i Mali

Rundt 40 islamister er drept i operasjoner de franske styrkene i Mali har gjennomført de siste ukene, ifølge Frankrikes forsvarsminister.

- Vi har gjen­nom­ført ope­ra­sjo­ner de siste ukene, sier for­svars­mi­nis­ter Jean-Yves Le Drian.

Han til­føy­er at «rundt 40» isla­mis­tis­ke kri­ge­re er blitt drept. Blant disse er Ould Ha­ma­ha, som han om­ta­ler som en his­to­risk leder for denal-Qa­i­da-til­knyt­te­de isla­mist­or­ga­ni­sa­sjo­nen Aqim (Al-Qa­i­da i det islams­ke Maghrib).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omar Ould Ha­ma­ha var kjent som «Rød­skjegg» fordi han re­gel­mes­sig far­get skjeg­get med henna. Han var kom­man­dant for Be­ve­gel­sen for enhet og jihad i Vest-Afri­ka (Mujao) og Aqim, og var med i en bort­fø­ring av al­ge­ris­ke di­plo­ma­ter i byen Gao nord i Mali i 2012.

Mali ble kas­tet ut i kaos i 2012 da tua­reg­opp­rø­re­re lan­ser­te en of­fen­siv i den nord­li­ge delen av lan­det som Aqim og Mujao slut­tet seg til og dels over­tok. Of­fen­si­ven kom etter et mi­li­tær­kupp i ho­ved­sta­den. Isla­mis­te­ne tok kon­troll med den nord­li­ge delen av lan­det inn­til frans­ke styr­ker ble satt inn og for­drev dem i ja­nu­ar 2013.

NTB