30 millioner slaver i verden

Rundt 30 mil­lio­ner men­nes­ker lever i sla­ve­ri rundt om i ver­den, sier or­ga­ni­sa­sjo­nen Walk Free Foun­da­tion.

Nes­ten halv­par­ten av dem be­fin­ner seg i India, men pro­ble­met er mest på­tren­gen­de i Mau­ri­ta­nia, der 4 pro­sent av be­folk­nin­gen er sla­ver.

I be­gre­pet sla­ve­ri reg­ner or­ga­ni­sa­sjo­nen, som har sitt sete i Au­st­ra­lia, tvangs­ek­te­skap, gjelds­sla­ve­ri, men­neske­han­del og tvangs­ar­beid. Noen er rett og slett født inn i sla­ve­ri, og mange som reg­nes som sla­ver, er barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­gein­dek­sen til WFF er det men­nes­ker som lever i sla­ve­ri i alle de 162 land som or­ga­ni­sa­sjo­nen har un­der­søkt.

- Mange men­nes­ker er over­ras­ket over å høre at sla­ve­ri fort­satt fins, sier WFFs leder Nick Gromo. Han sier de trod­de prak­si­sen tok slutt da slave­han­de­len fra Afri­ka til Ame­ri­ka opp­hør­te på 1800-tal­let.

I India om­fat­ter sla­ve­ri­et alt fra ar­beid i stein­brudd og ovner til å lage mur­stein til men­neske­han­del i sex­in­du­stri­en.

I Mau­ri­ta­nia er den van­ligs­te for­men for sla­ve­ri der slave­sta­tu­sen arves gjen­nom ge­ne­ra­sjo­ner. Tvangs­ek­te­skap og gjelds­sla­ve­ri er hel­ler ikke for­budt.

De ti lan­de­ne som har flest men­nes­ker som lever i sla­ve­ri, er for­uten India på topp, Kina, Pa­kis­tan, Ni­ge­ria, Etio­pia, Russ­land, Thai­land, Kongo, My­an­mar og Bang­la­desh.

De ti lan­de­ne der an­de­len av men­nes­ker som lever i sla­ve­ri, er høy­est, er Mau­ri­ta­nia, Haiti, Pa­kis­tan, India, Nepal, Mol­do­va, Benin, El­fen­bens­kys­ten, Gam­bia og Gabon. (©NTB)