25 år med idrett og Jesus

Idrettsglede og Jesus-fokus kjennetegner KRIK som feirer 25 år med en heidrundende fest i Storsalen lørdag kveld. Organisasjonen har i dag 12.000 medlemmer.

"KRIK har vokst fra en organisasjon som hadde en skoeske med ark som medlemsoversikt, til å ha 12.000 medlemmer i 2006. Kristen Idrettskontakt har i dag 280 lokallag, 40-50 leirer, åtte undergrupper og åtte fylkesstyrer. Og vi blir stadig flere!"

Slik presenterer den kristne idrettsorganisasjonen seg selv på sin nettside. Lørdag kveld feirer KRIK 25 år med idrett, forkynnelse og mye moro i Storsalen i Oslo. Initiativtager og generalsekretær Kjell Markset regner med fullt hus.

? I 25 år har KRIK jobbet for å bevare, inspirere og vinne unge idrettsglade mennesker i troen på Jesus. Det må feires!

"Hemmeligheten"
KrF-nestleder og eksstatsråd Knut Arild Hareide er styremedlem i KRIK. Han sier i et intervju med Vårt Land at "KRIK har en plass for oss alle som ikke er blitt dratt med i det kristne musikkarbeidet". På spørsmålet om hva som er hemmeligheten, svarer Hareide:

? Kjell Markset. Han har greid å være en sentral figur som generalsekretær samtidig som han har sluppet unge frem. At en har tort å blande flott forkynnelse og idrett har vært utslagsgivende. Noe av det vi har greid å få fram, er Jesus-fokusering opp i alt det spenstige.

? Hva er visjonen bak KRIK, Kjell Markset?

? Først og fremst ønsket vi å legalisere idretten i de kristne miljøene. For 25 år siden bestod det kristne ungdomsarbeidet stort sett av kor og gospel, og ungdommene måtte velge mellom "fotball eller Jesus". Mange ungdommer som hadde behov for idrettsaktivteter, falt utenfor de kristne satsningsområdene. Ved å opprette kristne idrettsgrupper kan menighetene tilby disse et miljø med forkynnelse og kristent fellesskap. Det har vist seg å være en suksess og i dag er KRIK blant de største kristne ungdomsorganisasjonene i Norge.

Misjon
Kjell Marksett legger vekt på at KRIK skal fungere som en misjonsorganisasjon eller evangeliseringsverktøy. KRIK-medlemmer blir utrustet og inspirert til å ta med seg sitt vitnesbyrd til ikke-kristen ungdom i ulike idrettslag. Gjennom venneevangelisering ble flere invitert til kristne leirer og samlinger. KRIK arrangerer tre store leier i løpet av året: Action, Arena og Explore.

Medlemmene fordeler seg i tre grupper ? ungdomsskoleelever, videregående elever og studenter. Aktivitetene tilpasses forskjellige nivåer, fra lek og moro til aktiv idrettsutøvelse. Spesielt blant studentene er arbeidet stort, forteller Markset.

Alle kirkesamfunn i Norge, fra pinsevenner til katolikker, er representert i KRIK selv om størstedelen av lokallagene er tilsluttet Den norske kirke. Markset understreker at KRIK er en tverrkirkelig organisasjon som benytter forkynnere fra ulike kirkesamfunn. Han er selv utdannet prest og er siden 1995 ansatt som idrettsprest i organisasjonen. Og han følger ofte norske tropper eller det norske landslaget i forbindelse med store idrettsarrangement som VM og OL.

Internasjonalt
KRIK er i ferd med å bli en av de største barne- og ungdomsorganisasjonene også utenfor landets grenser. Særlig i de afrikanske landene Kenya, Tanzania, Uganda og Sudan som har få andre tilbud på ungdomsaktiviteter. Men mange andre land ønsker å opprette lignede arbeid. I fjor ble det opprettet en søsterorganisasjon i Sverige. KRIKs globale arbeid bærer navnet Christian Sports Contact, eller kort og godt "Chrisc".

? Det gleder vi oss veldig over. Dette er vår visjon, at KRIK skal være et redskap for misjon, sier visjonæren Kjell Markset.

Magne Vågnes