235 drept i terrorangrep mot moské i Egypt

Minst 235 personer er drept i et angrep mot en moské i Egypt, ifølge statlig TV. Angripere med skytevåpen meide ned folk som prøvde å flykte fra stedet.

Statlig egyptisk TV meldte først at 54 personer var drept, men noen timer senere var tallet oppjustert til 235. Minst 125 personer er såret.

Angrepet fant sted under fredagsbønnen i en moské i byen Bir el-Abd på Sinai-halvøya. Væpnede menn i fire terrengkjøretøyer åpnet ild mot menneskene inne i bygningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg ble det utløst en bombe utenfor moskeen. Skrekkslagne mennesker som forsøkte å flykte, ble meid ned av angriperne, som deretter forsvant fra stedet.

Moskeen er mye brukt av tilhengere av den islamske retningen sufisme, ifølge en lokal stammeleder. Sufiene blir ofte anklaget for kjetteri av ytterliggående islamister.

Blant ofrene for angrepet skal det også ha vært vernepliktige soldater som deltok i fredagsbønnen.

Sperret veier

Øyenvitner forteller at angriperne hadde blokkert veiene bort fra moskeen ved å sprenge kjøretøyer. De ble liggende og brenne og sperre veiene.

Ambulanser har fraktet døde og sårede til flere ulike sykehus i nærheten.

Egypts president Abdel Fattah al Sisi sammenkalte medarbeidere til et møte etter angrepet. Presidentens kontor har også kunngjort en tre dager lang nasjonal sørgeperiode.

– Barbarisk

Regjeringen i Israel uttrykker medfølelse med egypterne og tar til orde for felles kamp mot terrorisme. USAs president Donald Trump kaller angrepet forferdelig og feigt, mens Storbritannias utenriksminister Boris Johnson beskriver det som barbarisk. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer også angrepet og kaller det barbarisk.

– Tankene mine går til alle som er berørt og befolkningen i Egypt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvem som sto bak terroraksjonen, er foreløpig ikke kjent. Men opprørere som sverger troskap til IS, har tidligere stått bak en rekke angrep med til sammen flere hundre drepte politifolk og soldater etter militærkuppet i Egypt i 2013.

Den internasjonale flyplassen i Kairo utvidet sikkerhetskontrollen etter terroraksjonen fredag, og soldater patruljerte i gangene og sjekket passasjerer.

Soldater og kristne

Egyptiske ytterliggående islamister har det siste året først og fremst angrepet politiet, militæret og koptiske kristne. Fredagens angrep er det som har krevd flest dødsofre siden kuppet i 2013.

Tidligere i november ble åtte sivile og to soldater drept da opprørere med bånd til IS angrep en kolonne med sementlastebiler på Sinai-halvøya.

Disse angriperne skal ha tilhørt gruppen som tidligere het Ansar Beit al-Maqdis, men som nå kaller seg Sinaiprovinsen og har sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Landets flyvåpen ødela torsdag en rekke kjøretøyer som angivelig skulle frakte våpen fra Libya til Egypt. Luftangrepet skjedde nær grensa mellom de to landene.