21 drap i Norge hittil i år

I svært mange av sa­ke­ne er per­soner i nær re­la­sjon til of­fe­ret sik­tet.

To­talt ble 29 per­soner drept i Norge i fjor og 34 per­soner året før, iføl­ge sta­ti­stik­ken til Kripos.

De fles­te drap blir be­gått i det pri­va­te rom, av en gjer­nings­mann som of­fe­ret kjen­ner. De siste årene har Kripos imid­ler­tid re­gist­rert en øk­ning av saker med ukjent re­la­sjon mel­lom gjer­nings­mann og offer, men i 2009 gikk dette kraf­tig til­ba­ke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antall anmeldelser økt

De siste fem årene har an­tal­let an­meld­te saker som gjel­der vold i nære re­la­sjo­ner, økt med 75 pro­sent, viser tall fra Po­liti­di­rek­to­ra­tet.

I årets til sam­men 21 draps­sa­ker her hjem­me, ser det ut til at i minst 14 av sa­ke­ne har of­fe­ret nær re­la­sjon til den sik­te­de. Den siste saken er ons­da­gens draps­sak i Grue i Opp­land, hvor en 17 år gam­mel jente fra Af­gha­ni­stan ble fun­net drept. En lands­mann som også skal være far til hen­nes sav­ne­de to år gamle barn, er etter­lyst og sik­tet for dra­pet. (©NTB)

Drap i 2013

* 12. juni: En 17 år gammel jente fra Afghanistan ble funnet død i en bolig på Grua. Politiet har siktet en afghansk mann for forsettlig drap. Mannen er angivelig faren til deres to år gamle datter som er savnet. Mannen er ikke pågrepet.

* 8. juni: En mann blir funnet død i vannet ved Trøsken bru i Sarpsborg. Mannen viser seg å være en irakisk kurder født i 1983. Mannen er drept, trolig en gang de siste to-tre ukene.

* 5. juni: En kvinne i 20-årene blir drept i en leilighet i Asker. Kvinnens eksmann har innrømmet drapet og er siktet og fengslet. Både den siktede og offeret har utenlandsk bakgrunn.

* 26. mai: 50 år gamle Helge Dahle døde på Ullevål sykehus etter knivstikk på en fest i Valle i Setesdal. En 38 år gammel mann er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 24. mai: 43 år gamle Gunnar Korneliussen ble drept med kniv i en leilighet i Haugesund sentrum. En kvinne i begynnelsen av 40-årene meldte seg selv og er pågrepet og siktet.

* 23. mai: En 27 år gammel mann blir funnet drept i veikanten sør for Nesbyen i Buskerud. To bekjente av mannen er siktet for forsettlig drap og fengslet.

* 21. mai: En 30 år gammel rumener melder seg og innrømmer å ha drept 64 år gamle Magne Sigmund Hanssen som har vært savnet siden slutten av april. Hanssen ble funnet 24. mai i Gunneklevfjorden i Porsgrunn. En 36 år gammel rumener har erkjent deltakelse i drapet og er også siktet.

* 14. mai: En 59 år gammel mann blir knivdrept i Bergen. En 56 år gammel mann er siktet for drapet.

* 12. mai: En 44 år gammel kvinne og hennes 47 år gamle samboer blir funnet drept i en bolig på Ulvøya i Oslo. Politiet mener 47-åringen drepte samboeren før han tok sitt eget liv.

* 29. april: En svensk kvinne blir drept med kniv på Fredensborg i Oslo. En mann skades alvorlig. To personer ble pågrepet.

* 29. april: En 38 år gammel mann er pågrepet og siktet for forsettlig drap på sin 42 år gamle samboer i Krokstadelva i Nedre Eiker.

* 22. april: En 47 år gammel mann er siktet for forsettlig drap på sin 40 år gamle kone i Hurum. Både den drepte og den drapssiktede er rumenere.

* 16. april: En 50 år gammel mann siktet for forsettlig drap for å ha drept sin 46 år gamle samboer med kniv i Asker.

* 12. april: En 39 år gammel mann er siktet for forsettlig drap etter å ha skutt og drept samboeren (31) på Karmøy. Mannen hevder skuddet gikk av ved et uhell.

* 27. mars: En 51 år gammel kvinne er siktet for forsettlig drap på sin 57 år gamle ektemann. Mannen ble onsdag 27. mars funnet død i en utbrent bil i et skogholt på Tranby i Lier. Bilen tilhørte kona.

* 14. mars: Den 90-årige mangemillionæren Pål Stener Johannessen ble funnet død i sin leilighet på Frogner i Oslo, og politiet mener han ble kvalt mellom klokka 1 og 2 samme natt. Den 60 år gamle hushjelpen er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 10. mars: En 48-åring er siktet for forsettlig drap etter å ha skutt og drept sin ekssvoger Helge Mannsverk (52) i den lille bygda Gargoluoppal i Kautokeino i Finnmark.

* 4. februar: En 30-årig mann er siktet for forsettlig drap etter at den 31 år gamle Kai Albert Foss ble drept med kniv på Brattholmen på Sotra.

* 19. januar: En 37 år gammel polsk mann blir knivstukket i Tønsberg og dør fem dager på sykehus. Hans polske kone på 35 siktes for drap.

* 14. januar: En kvinne blir funnet død i et hus på Grorud, trolig etter å ha ligget død i om lag to uker. Kvinnen er svensk og politiet har etterlyst hennes 36-årige mann, også han svensk, som forsvant fra Norge på samme tid.

* 13. januar: Teresa Palacios (35) ble drept med flere knivstikk da hun skal ha forsøkt å forsvare et familiemedlem mot angrep fra sin tidligere samboer (50), ifølge politiet.

Les også
Barnefar siktet for drap på 17-åring