20 skal være drept av voldsom bombe i Beirut

En sy­risk isla­mist­grup­pe sier den står bak ak­sjo­nen.

20 per­soner skal være drept i et bombe­an­grep mot Hiz­bol­lah nær Bei­rut i Li­ba­non. En sy­risk isla­mist­grup­pe sier den står bak ak­sjo­nen.

Bombe­an­gre­pet øker faren for at bor­ger­kri­gen i Li­ba­nons nabo­land Syria for fullt skal spre seg til Li­ba­non.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vet ikke hva som skjed­de. Det føl­tes som om vi ble ram­met av et jord­skjelv, sier en ung mann som blør fra et sår i magen, til Reu­ters.

Den sy­ris­ke opp­rørs­grup­pen Ais­ha-bri­ga­de­ne sier an­sla­get var ret­tet mot den sjia­mus­lims­ke Hiz­bol­lah-be­ve­gel­sen, som står sterkt i Bei­rut-for­sta­den hvor eks­plo­sjo­nen skjed­de. Isla­mis­te­ne lover også yt­ter­li­ge­re an­grep mot Hiz­bol­lah.

- Dette er andre gang vi be­stem­mer hvor og når sla­get skal stå. Og dere vil, hvis Gud vil, opp­le­ve mer, sier en mas­kert mann om­slut­tet av to andre i en vi­deo­ut­ta­lel­se ret­tet til Hiz­bol­lahs leder Sayy­ed Has­san Nas­ral­lah.

Bom­ben gikk av i nær­he­ten av Sayy­ed al-Shu­hadaa-kom­plek­set, hvor Nas­ral­lah ofte hol­der sine taler.

Fast­klemt i byg­nin­ger

En sik­ker­hets­kil­de i Li­ba­non opp­ly­ser at 20 men­nes­ker ble drept i ak­sjo­nen. Iføl­ge Røde Kors ble over 200 men­nes­ker såret, og flere av dem ble sit­ten­de fast­klemt i sam­men­ras­te byg­nin­ger.

- Til­stan­den er al­vor­lig for en­kel­te av de så­re­de, så vi for­ven­ter at an­tal­let drep­te vil stige, sier Geor­ge Kat­taneh, som leder Li­ba­nons Røde Kors.

Det skal ha vært en bil­bom­be som ble de­to­nert i Bei­rut-for­sta­den. Et øyen­vit­ne ny­hets­by­rå­et Reu­ters snak­ket med på ste­det, opp­lys­te at minst fem byg­nin­ger og rundt 100 biler i om­rå­det ble øde­lagt i eks­plo­sjo­nen, som skjed­de midt i rush­tra­fik­ken. En søyle av svart røyk steg opp fra det tett be­fol­ke­de om­rå­det sør for Li­ba­nons ho­ved­stad etter eks­plo­sjo­nen.

I juli ble over 50 men­nes­ker såret i et bombe­an­grep i det samme dis­trik­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hiz­bol­lah og Assad

Hiz­bol­lah er en nær al­li­ert av re­gi­met til pre­si­dent Bashar al-As­sad i Li­ba­nons nabo­land Syria, hvor en blo­dig bor­ger­krig iføl­ge FN har krevd over 100.000 men­neske­liv de siste to årene.

Li­ba­nons re­gje­ring har for­søkt å holde seg nøy­tral i bor­ger­kri­gen. Men den mek­ti­ge og tungt be­væp­ne­de Hiz­bol­lah-be­ve­gel­sen har gått inn i di­rek­te kam­per inne i Syria, hvor den har støt­tet As­sad-re­gi­mets styr­ker i kamp med opp­rørs­grup­per.

Mens Li­ba­nons sunni­mus­li­mer i ho­ved­sak støt­ter opp­rø­rer­ne i Syria, slut­ter lan­dets sjia­mus­li­mer opp om Assad, som til­hø­rer ala­wit­te­ne, en sjia­mus­limsk mys­ti­ker­sekt.

(©NTB)