Tusenvis av plasser ved norske asylmottak er avviklet i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

2.500 asylsøkere hittil i år

Hittil i år har UDI registrert 2.526 asylsøkere til Norge, mot over 31.000 i hele fjor. Men fremdeles er det flest personer fra Syria og Afghanistan som søker om beskyttelse i Norge.

Gjennom de ni første månedene i år kom det 1.566 menn og 960 kvinner til Norge, hvorav mer enn 500 var barn under seks år. Fordelt på hver måned var det flest i januar da det ble registrert 413 asylsøknader, viser tallene fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

I samtlige måneder etter det er det mottatt under 300 søknader i måneden og i september viser oversikten at 264 søkte om beskyttelse i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bortsett fra Syria og Afghanistan er det fremdeles flest søkere fra Eritrea og Irak hvor det er registrert henholdsvis 248 og 184 søknader.

UDI meldte i august at 7.000 plasser ved drøyt 50 asylmottak skal legges ned med virkning fra desember/januar. Siden er det bestemt at ytterligere 3.800 plasser legges ned.

Hvis asyltilstrømningen fortsetter på dagens nivå, vil det bare komme under 3.500 asylsøkere til Norge i år. Det er en tidel av fjorårets antall.

Basert på UDIs tall for hva det koster å ha en asylsøker boende på mottak i ett år, kan denne ene utgiften med dagens tilstrømming alene bli 5,6 milliarder kroner lavere neste år enn i år, viser beregninger som NTB gjorde i august.

Les også:

Les også
Kripos har ti mulige syriske krigsforbrytere i kikkerten
Les også
Amnesty: Ti land huser halvparten av verdens flyktninger
Les også
EU og Afghanistan inngår avtale om innvandring
Les også
– Norge må åpne for flere flyktninger
Les også
Hauglie foreslår tiltak for å få flyktninger raskere i jobb