13 drept i to terrorangrep lørdag kveld

JERUSALEM (INN) 13 mennesker har blitt drept og 107 såret i to terrorangrep lørdag kveld i Natanya og Jersualem. En soldat ble drept tidligere på kvelden i Kissufim i Gaza.

Yisrael Yahiya, 27, fra Bnei Brak og den ni måneder gamle Avia Malka fra Sør Afrika ble drept og 56 såret, da to terrorister åpnet ild mot fotgjengere og bilister i det sentrale Natanya klokken 20.30. Fire personer er alvorlig såret og fem moderat. En av de sårede brakt til sykehus skal være en baby.

Attentatet skjedde utenfor i Gad Mahnes gaten like ved den vakre strandpromenaden i byen. Terroristene skjøt mot en gruppe mennesker ved inngangen til Jeremy Hotel like ved og kastet to granater mot hotellet. Området er vanligvis fullt av fotgjengere etter sabattens og synagogegudstjenestenes avslutning.

Terroristene ble drept av grensepoliti som var i området. Al-Aksa Martyrbrigaden, som er en underavdeling av Yassir Arafats Fatah, har tatt ansvaret for anslaget.

Like etter klokken 23 detonerte en selvmordsbomber seg selv midt i den populære kafeen Moment i det sentrale Jerusalem. 11 personer har blitt drept og 51 såret, syv av dem alvorlig, i angrepet i bydelen Rehavia.

De døde er: Avraham Rahamim, 29, Limor Ben-Shoham, 27, Orit Ozerov, 28, Livnat Dvash, 28, Tali Eliahu, 26, Dan Imoni, 23, Danit Dagan, 25, Uri Felix, 25, Baruch Lerner, 29, Nir Borochov, 27 og Natanel Kobi, 21.

Selvmordsterroristen detonerte seg selv midt i køen av ventende ved inngangen til kafeen. Det er ikke kjent hvordan attentatmannen ankom stedet, men det er igangsatt søk etter en medsammensvoren sjåfør.

Området rundt ble umiddelbart avsperret og gjennomsøkt for ytterligere eksplosiver.

Hamas underavdeling Issadin Al-Kassam og Al-Aksa Martyrbrigadene har begge tatt ansvar for attentatet.

Kafeen ligger få meter fra statsminister Ariel Sharons offisielle residens. Statsministeren var ikke hjemme under angrepet. Området rundt statsministerens bolig er avstengt for bilister og blir strengt bevoktet av den innenlandske etterretningstjenesten Shabak.

Fredsbevegelsen Shalom Ahshav, Fred Nå, hadde en større demonstrasjon utenfor området og få meter fra kafeen da attentatet skjedde.

Borgermesteren i Jerusalem, Ehud Olmert og politisjefen Miki Levy kom til stedet hvor attentatet skjedde kort etter eksplosjonen. Begge uttalte at politistyrken ikke er stor nok til å kunne bevokte hvert mulige terrormål i byen.

En soldat har blitt drept i Gaza ved åttetiden lørdag kveld. Detaljene rundt drapet er ikke kjent.

Det har blitt meldt om skyting i Modiin mellom Tel Aviv og Jerusalem sent lørdag kveld. Ytterligere detaljer er ikke kjent.

Den israelske regjeringens indre kabinett vil samles i morgen tidlig for å avgjøre den israelske responsen til blodsutgydelsen. Israelske helikoptere er allerede i aksjon i Gaza, Nablus (Shekem) og Ramallah. Den palestinske etterretningsoffiseren Samer Aweis ble drept i et angrep av israelske Apache-helikoptere i Ramallah ved midnattstider lørdag kveld.

Yassir Arafat ba fredag den amerikanske utenriksministeren Colin Powell om å stanse den israelske "slaktingen".

Inger Neuman Egholm - Israelnetz