13-åring med luftgevær drept av politiet

Det tok bare ti se­kun­der fra po­liti­pa­trul­jen i Santa Rosa i Ca­li­for­nia opp­da­get gut­ten (13) som gikk med et luft­ge­vær til han lå død på bak­ken, sier po­li­ti­et, som sterkt be­kla­ger det de kal­ler en mis­for­stå­el­se.

Dra­pet på 13 år gamle Andy Lopez Cruz har vakt harme, både i det la­tin­ame­ri­kans­ke mil­jø­et, og blant mange andre i USA. 13-årin­gen ble skutt og drept av en po­liti­pa­trul­je tirs­dag da han var på vei for å be­sø­ke en venn.

Gut­ten bar på et luft­ge­vær av plast, men po­li­ti­et sier at po­liti­pa­trul­jen som fikk øye på ham, trod­de det var et or­dent­lig våpen og åpnet ild mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sju kuler i krop­pen

Po­li­ti­et be­kla­ger det som skjed­de på det ster­kes­te og sier den tra­gis­ke hen­del­sen tok se­kun­der. Po­liti­log­gen viser at det tok ti se­kun­der fra po­liti­fol­ke­ne ropte til Andy og ba ham kaste fra seg vå­pe­net til han lå død på bak­ken.

Ob­duk­sjo­nen av ten­årin­gen viser at han ble truf­fet av sju skudd, og at to av dem var dø­de­li­ge. Etter­fors­ker­ne mener at po­liti­tje­neste­man­nen som av­fyr­te skud­de­ne, skjøt i alt åtte skudd mot gut­ten.

Må grans­kes uav­hen­gig

De to po­liti­fol­ke­ne er mid­ler­ti­dig tatt ut av tje­nes­te og saken etter­fors­kes av det lo­ka­le po­li­ti­et. Men sta­dig flere ame­ri­ka­ne­re mener at saker som dette ikke kan etter­fors­kes in­ternt og at det må opp­ret­tes et eget si­vilt og uav­hen­gig organ som kan grans­ke slike hen­del­ser.

- Folk må gjøre noe, sier El­bert Howard, grunn­leg­ger av for­enin­gen Po­lice Accoun­ta­bi­li­ty Cli­nic and Hel­pline i Son­o­ma Coun­ty, der Santa Rosa lig­ger.

- Han var et barn og hadde en leke. Det var en over­re­ak­sjon å skyte ham, sier han. (©NTB)